ΑΘΗΝΑ
11:09
|
13.05.2024
Μεγάλη αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο με δύο νεκρούς, την ίδια στιγμή που έξι περιοχές στη Ρωσία αναχαίτιζαν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Διασώστες εργάζονται σε μια τοποθεσία κτιρίων που υπέστησαν ζημιές τη νύχτα από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κίεβο έζησε σήμερα το πρωί τη μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή «από την άνοιξη», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ο οποίος νωρίτερα έκανε λόγο για δυο θανάτους εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών πυραύλου.

«Νυχτερινή αεροπορική επιδρομή. Το Κίεβο δεν είχε γνωρίσει τόσο ισχυρή επίθεση από την άνοιξη. Ο εχθρός εξαπέλυσε μαζική επίθεση (…) με drones και πυραύλους», ανέφερε μέσω Telegram ο Σερχίι Πόπκο, διευκρινίζοντας πως «συνολικά, καταστράφηκαν πάνω από 20 στόχοι» στον αέρα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 28 ρωσικούς πυραύλους και τα 15 από τα 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

«Δυστυχώς, εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι του Κιέβου (…) δύο άνθρωποι είναι νεκροί» ενώ «άλλοι τρεις τραυματίστηκαν», ανέφερε ο Σερχίι Πόπκο μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως οι δύο από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα πως συντρίμμια κατέπεσαν στις συνοικίες Σεβτσενκίβσκι και Νταρνίτσκι του Κιέβου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων είχαν σπεύσει επιτόπου.

«Το Κίεβο δεν είχε γνωρίσει τόσο ισχυρή επίθεση από την άνοιξη. Ο εχθρός εξαπέλυσε μαζική επίθεση (…) με drones και πυραύλους», σύμφωνα με τον κ. Πόπκο, που διευκρίνισε ότι «συνολικά, καταστράφηκαν πάνω από 20 στόχοι» στον αέρα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Εξήγησε πως αρχικά έγιναν επιθέσεις με UAVs από «διαφορετικές κατευθύνσεις» και κατόπιν εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από βομβαρδιστικά Τουπόλεφ Tu-95MS.

Ουκρανική αντεπίθεση στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι απετράπη μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας μέχρι σήμερα στη δυτική Ρωσία την Τετάρτη, καταρρίπτοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τουλάχιστον έξι περιοχές, ενώ αναχαιτίστηκε επίθεση του ουκρανικού ναυτικού στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές και η πολιτική αεροπορία διέκοψε τις πτήσεις της στα αεροδρόμια λόγω των επιθέσεων με drone, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, επικαλούμενοι τις περιοχές Πσκοφ, Μπριάνσκ, Καλούγα, Ορλόφ, Ριαζάν και Μόσχα ως στόχο.

Η πιο σημαντική επίθεση φαίνεται να έγινε στο Πσκοφ περίπου 660 χλμ βόρεια των ουκρανικών συνόρων, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία, όπου Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέσσερα στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη Il-76 υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η επίθεση προκάλεσε φωτιά στο αεροδρόμιο του Πσκοφ.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα drones καταρρίφθηκαν από μονάδες αεράμυνας πριν προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά.

Επίσης, μη επανδρωμένα σκάφη επιχείρησαν να επιτεθούν στον κόλπο της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Η επίθεση αποκρούστηκε από δυνάμεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

SOS εκπέμπει η Tandem μετά την πυρκαγιά στο Κέντρο Δραστηριοτήτων της

Παράταση ενός μήνα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

UNRWA: Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας

Σε δεύτερες κάλπες η εκλογή προέδρου στη Λιθουανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα