ΑΘΗΝΑ
19:48
|
06.05.2024
Για την Ελλάδα, η μπλε υπερπανσέληνος είναι ορατή αύριο βράδυ. Μπορούμε όμως να τη θαυμάσουμε και από απόψε, καιρού επιτρέποντος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αυριανή πανσέληνος που είναι και η δεύτερη του Αυγούστου, είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023. Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη, λέγεται πως θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023. Ιδού λοιπόν η αφορμή για ρομαντικές βόλτες αύριο βράδυ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα νησιά ή όπου αλλού τυχαίνει να βρίσκεστε.

Κάποιοι βέβαια «προπονούνται» από απόψε πλέκοντας εγκώμια και ύμνους για τη «μπλε» υπερπανσέληνο που είναι μεν αύριο αλλά μπορούμε και από αυτό το βράδυ να θαυμάσουμε στο νυχτερινό, αυγουστιάτικο ουρανό.

Και το βέβαιο είναι πως, καιρού επιτρέποντος, δεν θα δυσκολευτείτε να δείτε το εντυπωσιακό φεγγάρι. Όπως είπε και ο Τζιανλούκα Μάσι, ιδρυτής του έργου «Virtual Telescope Project», που θα παρουσιάσει σε απευθείας μετάδοση το πέρασμα της μπλε υπερπανσελήνου πάνω από τη Ρώμη, «το φεγγάρι θα είναι ορατό παντού και καιρού επιτρέποντος οι παρατηρητές δεν θα χρειαστούν ούτε κιάλια, ούτε τηλεσκόπια. Μόνο τα μάτια τους…».

Το livescience.com μας ενημερώνει πως υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού.

Η πρώτη είναι η λεγόμενη «μπλε πανσέληνος», όπως αυτή της 31ης Αυγούστου 2023, που  λέγεται έτσι επειδή έχουμε δύο πανσελήνους τον ίδιο μήνα. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια με την επόμενη μπλε πανσέληνο να αναμένεται στις 31 Μαΐου 2026.

Ο δεύτερος τύπος μπλε φεγγαριού, που ονομάζεται «εποχιακό μπλε φεγγάρι», αφορά την τρίτη πανσέληνο από τις τέσσερις κατά τη διάρκεια μιας αστρονομικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος έχει 13 πανσελήνους αντί για 12. Το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι θα είναι στις 19 Αυγούστου 2024.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα