Το Τhe International Affairs ζήτησε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, το σχόλιό της για τη Διακήρυξη της Αθήνας που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας, καθώς και του Κοσόβου, μετά συνάντησή τους στην Αθήνα στις 21 Αυγούστου.
Διαβάστε επίσης:
«Η Διακήρυξη της Αθήνας παρέχει νέες αποκαλυπτικές ενδείξεις ότι η τρέχουσα ηγεσία της Ε.Ε. επιμένει σε μια πολιτική που αποσκοπεί στην “εξουκρανοποίηση” της ατζέντας όλων των μορφών πολυμερούς συνεργασίας. Επιλέγουν συμμετέχοντες για κάθε εκδήλωση αυτού του είδους, αποκαλύπτοντας έτσι για πολλοστή φορά τα κρυμμένα σχέδια πίσω από οποιαδήποτε ατζέντα της Ε.Ε.», απάντησε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι:
«Η Ε.Ε. χρησιμοποιεί πολιτικές και οικονομικές πιέσεις και εκβιασμούς για να κάνουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν στην επιθετική πολιτική της γραμμή έναντι της Ρωσίας. Θέλουν οι υπό ένταξη χώρες να μοιράζονται τη συλλογική ευθύνη. Το σχέδιό τους είναι να τις αναγκάσουν να γίνουν περισσότερο ενεργές στο να συνδράμουν το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου και [να τις αναγκάσουν] να υποστηρίξουν τα εντελώς μη βιώσιμα τελεσίγραφά του που απορρέουν από την παράλογη “φόρμουλα ειρήνης” του Ζελένσκι».
«Γι’ αυτόν τον λόγο οι διοργανωτές της συνόδου κορυφής της Αθήνας έδωσαν σκόπιμα προτεραιότητα στο ουκρανικό θέμα, το συνέδεσαν απευθείας με τον φάκελο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μετέτρεψαν την Ουκρανία στο επίκεντρο του τελικού εγγράφου που εγκρίθηκε μετά από μια εκδήλωση που φαινομενικά ήταν αφιερωμένη στην 20ή επέτειο της Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων», συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ.Εξ.
Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα:
«Η Ε.Ε. δεν λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά προβλήματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων που ζουν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Για να συνεχίσει την αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να θυσιάσει τα αληθινά συμφέροντα ανάπτυξης και ασφάλειας της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων παραβιάζοντας μία από τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: τον σεβασμό της κυριαρχίας και το δικαίωμα στην ανεξάρτητη ανάπτυξη.
Αναφέρονται υποκριτικά στο τελικό έγγραφό τους στην παραβίαση από τη Ρωσία των ευρωπαϊκών αρχών ασφάλειας, τις οποίες, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακυρώνουν με τις επεμβάσεις τους στη Γιουγκοσλαβία το 1999, στο Ιράκ το 2003, στη Λιβύη το 2011 και στη Συρία το 2014.
Οι χώρες της Ε.Ε. ήταν μεταξύ εκείνων των κρατών που αρνήθηκαν να αποδεχθούν, το 2008, τη ρωσική πρόταση να καταστεί νομικά δεσμευτική η αρχή του αδιαιρέτου της ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι αυτή η αρχή επικυρώθηκε επανειλημμένα στο υψηλότερο επίπεδο στα έγγραφα του ΟΑΣΕ και στα έγγραφα του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Απέρριψαν επίσης, το 2021, τις διεθνείς συμφωνίες που συνέταξε η Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Στο κοινό έγγραφο προτείνουν κυνικά φόρμουλες για την “εδαφική ακεραιότητα” της Ουκρανίας, ενώ ξεχνούν εντελώς τις δικές τους προσπάθειες να χωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία.
Επιδιώκουν να εδραιώσουν τον φιλοδυτικό προσανατολισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τοποθετώντας τες στο ίδιο επίπεδο με τις αντεθνικές κυβερνήσεις στο Κίεβο και το Κισινάου».
«Υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον στα πιθανά μέλη της Ε.Ε. με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στην αντιρωσική πολιτική της Ε.Ε., η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα από τα κριτήρια, αν όχι η κύρια προϋπόθεση, για την ένταξη στην Ε.Ε. Πρόκειται για σαφείς εκδηλώσεις μιας μονολιθικής ιδεολογικής σκέψης, που δεν διευκολύνουν σε καμία περίπτωση την επιστροφή της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», κατέληξε η Ζαχάροβα.
Διαβάστε επίσης: