ΑΘΗΝΑ
05:00
|
12.05.2024
Ο 50χρονος διπλωμάτης τόνισε πως είναι «φυσικό» να αναζητήσουν οι ΗΠΑ λύση στο θέμα μετά την περσινή οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών Λιβάνου-Ισραήλ.
Ο Έιμος Χοκστάιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πιθανότητα επίλυσης των πολυετών μεθοριακών χερσαίων διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου διερευνούν οι ΗΠΑ σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε απόψε ο ειδικός συντονιστής του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για θέματα Διεθνείς Υποδομές και Ενεργειακή Ασφάλεια, Έιμος Χοκστάιν, ολοκληρώνοντας στη Βηρυτό επίσημη διήμερη επίσκεψη.

Ο 50χρονος διπλωμάτης και επιχειρηματίας τόνισε πως είναι «φυσικό» να αναζητήσουν οι ΗΠΑ μία λύση σε ένα θέμα μετά την οριοθέτηση των θαλάσσιων διαφιλονικούμενων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών που έγινε με παράλληλες συμφωνίες του Ισραήλ και του Λιβάνου με τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022.

Πρόσθεσε πως επισκέφθηκε και περιοχές του νοτίου Λιβάνου για να αντιληφθεί και να μάθει όσα περισσότερα χρειάζεται με σκοπό την επίτευξη μίας λύσης στο ζήτημα.

«Είναι ώρα να ακούσουμε και την άλλη πλευρά και να εκτιμήσουμε εάν αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του θέματος» είπε ο Χοκστάιν που πηγαινοέρχεται συχνά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δη στο Ισραήλ.

Η σημερινή γραμμή οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ είναι γνωστή ως «γαλάζια γραμμή» και έχει χαρτογραφηθεί από τον ΟΗΕ ως η γραμμή στην οποία αποσύρθηκαν το 2000 τα ισραηλινά στρατεύματα από το νότιο Λίβανο.

Στην περιοχή σημειώθηκαν από την αρχή του καλοκαιριού διάφορα μικρά «θερμά» επεισόδια με τη ρίψη ρουκετών κυρίως από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.

Την περασμένη βδομάδα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε πως ο καθορισμός των χερσαίων συνόρων με το Ισραήλ μπορεί να τερματίσει τις εντάσεις που σημειώνονται στην περιοχή κατά περιόδους.

Σήμερα, μετά από παζάρια μεταξύ Αμερικανών και Γάλλων διπλωματών, επιτεύχθηκε η παράταση για έναν ακόμη χρόνο της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, που είναι γνωστή ως δύναμη UNFIL.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα