ΑΘΗΝΑ
21:14
|
02.05.2024
Η λιθουανική κυβέρνηση συντονίζεται με την ουκρανική, μέλος της οποίας χαρακτήρισε τον πάπα Φραγκίσκο «όργανο της ρωσικής προπαγάνδας».
Ο πάπας Φραγκίσκος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας ζήτησε συνάντηση με τον επιτετραμμένο του Βατικανού στο Βίλνιους σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου για τη ρωσική ιστορία, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον αποστολικό νούντσιο για συνομιλία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Πέταρ Ράτζιτς θα επιστρέψει από τις διακοπές του», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου, Παυλίνα Λεβίκιτε, ανέφερε η Baltic News Service.

Ο Πάπας δέχθηκε έντονη κριτική, αφότου προέτρεψε νεαρούς Ρώσους Καθολικούς να εκτιμήσουν την ιστορία του έθνους τους, αναφέροντας τον Πέτρο Α’ και την Αικατερίνη Β’ ως παραδείγματα μεγάλων Ρώσων πολιτικών ηγετών.

Τα λόγια του Ποντίφικα αντιμετωπίστηκαν με οργή στο Κίεβο. Ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, ανώτερος βοηθός του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τον ποντίφικα «όργανο της ρωσικής προπαγάνδας».

Ο πρεσβευτής του Βατικανού στο Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου και η λιθουανική πρεσβεία στην Αγία Έδρα αναδημοσίευσε τα σχόλιά του, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι η αυτό δεν έγινε συντονισμένα και δεν απηχεί τις απόψεις του Βίλνιους.

Υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι σε ρωσικά σχολεία και πανεπιστήμια που στόχος τους είναι να εμπνεύσουν τους μαθητές με αυτή την κληρονομιά, σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι ο Ποντίφικας ακούστηκε να συμφωνεί με αυτές τις προσπάθειες ήταν πολύ ευχάριστο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα