ΑΘΗΝΑ
05:51
|
04.05.2024
Συλλήψεις πολιτών που προσπάθησαν να εμποδίσουν την καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της Αλεξανδρούπολης.
Νέα συγκέντρωση απόψε στις 19:00
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη 14 ατόμων μεταξύ αυτών και του πρώην δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη προχώρησε σήμερα το πρωί (31/8) η αστυνομία στην Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που διοργανώθηκε για τη διάσωση του Άλσους Φυτωρίου, του μοναδικού πνεύμονα οξυγόνου που έχει απομείνει στην πόλη και απειλείται με εξαφάνιση.

Εδώ και μέρες η Κίνηση Πολιτών για τη διάσωση του Άλσους Φυτωρίου, η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, μέλη συλλογικοτήτων και άλλοι πολίτες αντιστέκονται στην ειλημμένη από το δημοτικό συμβούλιο απόφαση για την κοπή δέντρων από το Άλσος Φυτωρίου προκειμένου να χτιστεί το νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Οι πολίτες που αντιδρούν στο κόψιμο των δέντρων συγκεντρώθηκαν το πρωί, προκειμένου να εμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου που έχει απομείνει στην πόλη, τονίζοντας, όπως κάνουν και όλες τις προηγούμενες ημέρες, ότι το κόψιμο δέντρων αποτελεί πρόκληση την ώρα που η ευρύτερη περιοχή του Έβρου μετράει τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Χθες, Τετάρτη, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση εντός του Άλσους, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν υπογραφές προκειμένου να κατατεθεί αίτημα για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με βάση τις νέες συνθήκες όπου εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στον Έβρο έχουν καεί και την ανάγκη να παραμείνει ανέπαφο το Άλσος Φυτωρίου στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν 440 δέντρα και σχεδιάζεται να κοπούν τουλάχιστον 250.

Όπως καταγγέλλουν οι πολίτες, παρότι υπήρχε άτυπη συμφωνία να μην προχωρήσουν οι εργασίες μέχρι το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, μηχανήματα μπήκαν και σήμερα στις 7 το πρωί στον χώρο προκειμένου να κόψουν δέντρα. Πολίτες που προσπάθησαν να εμποδίσουν τις μπουλντόζες ήρθαν αντιμέτωποι με άνδρες της ΟΠΚΕ και της αστυνομίας που κλήθηκαν στο σημείο από τον εργολάβο και προχώρησαν σε προσαγωγές που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Ακολούθησε συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης από μέλη σωματείων, φορέων και κατοίκους με αίτημα την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

«200 δέντρα μείνανε κόψτε τα κι αυτά. Ανάσα να μη μείνει στον τόπο μας καμιά», «Αντί για συλλήψεις αγωνιστών πιάστε τη μάνικα των πυροσβεστών», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Όπως αναφέρει ο 902.gr, υπό την πίεση των συγκεντρωμένων, η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει τις εργασίες για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου απέσυρε τη μήνυση που υπέβαλε, ωστόσο ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης άσκησε δίωξη στους συλληφθέντες για παράνομη βία και απείθεια κατά συναυτουργία.

Η Κίνηση Πολιτών και οι συλλογικότητες καλούν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 18:00 στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα