ΑΘΗΝΑ
23:30
|
03.05.2024
Καταγγέλλουν την «επιβολή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν είδει προειλημμένης απόφασης και μονοδρόμου».
Δεύτερος από αριστερά, ο Αλεξάνταρ Βουλίν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόμμα «Κίνημα Σοσιαλιστών», το οποίο ιδρύθηκε από τον επικεφαλής της Σερβικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών, Αλεξάνταρ Βουλίν, πρότεινε στο κοινοβούλιο της Σερβίας την είσοδο της χώρας στα BRICS.

Ο Βουλίν μπήκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ τον Ιούλιο για φερόμενη διαφθορά και προώθηση ρωσικών συμφερόντων.

Το κόμμα, το οποίο αποτελεί έναν μικρό κυβερνητικό εταίρο του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπέβαλε ψήφισμα για το ζήτημα στο σερβικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

«Σήμερα, οι βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλιστών, ενός κόμματος που ιδρύθηκε από τον Αλεξάνταρ Βουλίν, παρουσίασαν μια πρωτοβουλία υπέρ της υιοθέτησης ψηφίσματος για την ένταξη της Σερβίας στα BRICS», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

«Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε αλλάζει αμετάκλητα, εκφράζουμε την ανάγκη να ανοίξουμε έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο ενώπιον του κοινού της Δημοκρατίας της Σερβίας σχετικά με το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η πορεία της Σερβίας στην Ε.Ε. έχει μια σαφή εναλλακτική που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μέσω μιας διαδικασίας ένταξης στον οργανισμό BRICS», σημειώνει το κόμμα.

«Η έλλειψη ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου, η επιβολή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν είδει προειλημμένης απόφασης και μονοδρόμου, καθώς και η υποκρισία της διοίκησης των Βρυξελλών, ο αδιάκοπος πολιτικός εκβιασμός και η απαίτηση να εκχωρήσουμε μέρος της επικράτειας του κράτους οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου οι Σέρβοι πολίτες έχουν επιτέλους συνειδητοποιήσει ότι είναι θύματα της καλά ενορχηστρωμένης χειραγώγησης της Δύσης.

Ως εκ τούτου, σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών θεωρούν την ένταξη της Σερβίας στα BRICS ως την καλύτερη και πλέον αποδεκτή επιλογή προσχώρησης, η οποία προσφέρει καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές για ταχεία και ποιοτική οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα (μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ήταν καλύτερα να αιτηθεί να ενταχθεί στα BRICS και να μην περιμένει πια την Ε.Ε.

«Υπάρχει εναλλακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να στέλνουν νέους και ασαφείς όρους για ένταξη στην Ε.Ε., νομίζω ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στα BRICS. Πιστεύω ότι θα γινόταν δεκτό νωρίτερα από ό,τι από την Ε.Ε.», έγραψε ο Ντόντικ στο X (πρώην Twitter).


Μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής των BRICS, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Αιθιοπία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσκλήθηκαν να ενταχθούν σε αυτά από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα