ΑΘΗΝΑ
19:42
|
04.05.2024
Στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κακή διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση προκάλεσε την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ανεβασμένους τόνους πραγματοποιήθηκε από νωρίς το μεσημέρι στη βουλή η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα αποτεφρώνοντας για μέρες πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ζώα, κατοικίες,  επιχειρήσεις και εργοστάσια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας λίγο μετά τις 17.00 επέμεινε ότι η μία από τις δύο φωτιές στην Αλεξανδρούπολη εκδηλώθηκε σε περιοχή που δεν υπήρχαν κολώνες ηλεκτροδότησης ή άλλη προφανή αιτία επιρρίπτοντας την ευθύνη σε «ανθρώπινο παράγοντα» αλλά και στα κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Αναφέρθηκε στον τραγικό θάνατο μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς αναφέροντας κυνικά πως όσοι βρέθηκαν εκεί «δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί».

Και πρόσθεσε:

«Ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που είχαν εικόνα και οδηγούν τους ανθρώπους να εγκλωβίζονται και να χάνεται έτσι η ζωή τους;»

Νωρίτερα ανέφερε πως η κυβέρνηση θα προσλάβει και δασοφύλακες και συνοριοφύλακες επαναλαμβάνοντας πως «η ισχυρή αποτροπή και η φύλαξη των συνόρων είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Απαντώντας στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο τον κατηγόρησε για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και για «σαχλαμάρες», επιμένοντας πως οι ανεμογεννήτριες «επιτρέπονται στα δάση υπό προϋποθέσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει αναφερόμενος στην ομιλία του προέδρου των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα, και τον προειδοποίησε για κοινοβουλευτικές κυρώσεις αναφέροντας πως στη βουλή «υπάρχει ένα κόμμα χωρίς αρχηγό» και πως «σήμερα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα».

Κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη για «ένδεια επιχειρημάτων» και παρουσίασε στοιχεία του Eurostat για τον πληθωρισμό που εμφάνισαν τον Αύγουστο τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 3,4% ενώ «στην ΕΕ είναι πάνω από 5%». Παρόλα αυτά παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα στον πληθωρισμό τροφίμων διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει ανακοινώσεις μέτρων στη ΔΕΘ.

Σε άλλο σημείο, απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ότι η φωτιά του 2007 στην Πάρνηθα ήταν καταστροφική όχι για τον αριθμό στρεμμάτων που έκαψε αλλά γιατί έκαψε το μισό ελατοδάσος της Πάρνηθας, ενώ τα πεύκα αναγεννηθήκαν πλήρως.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στη Δαδιά είπε ότι έξι χώρες επιχειρούν στον Έβρο, όχι μόνο εμείς.

«Γιατί δεν σβήνει η φωτιά; εάν γίνονται λάθη να το πείτε. Τα λάθη βαραίνουν την πυροσβεστική, και δεν μπορείτε να χειροκροτείτε τους πυροσβέστες και μετά να λέτε ότι φωτιά καίει 13 μέρες. Έγινε μέγκα φωτιά γι’αυτό δεν σβήνει» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Το μεσημέρι προηγήθηκε και φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη. Αφορμή η κριτική του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον πρωθυπουργό για την ανακοίνωσή του ότι θα ελέγχονται ποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν καλά τη δουλειά τους ή όχι.

Τι είπε ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κακή διαχείριση των πυρκαγιών. Επισήμανε πως δεν ακούστηκε ούτε μία συγγνώμη για τις καταστροφικές πυρκαγιές του αυτού του καλοκαιριού αλλά ούτε και ανάληψη ευθύνης ή κάποια παραίτηση.

«Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για το τραγικό περιστατικό με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Έχετε επιλεκτική μνήμη;» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Και σε επόμενο σημείο ανέφερε:

«Καταθέσαμε προτάσεις για θεσμικές αλλαγές, όμως δεν ακούσαμε ούτε κουβέντα για θεσμικές αλλαγές, καμία μεταρρυθμιστική πρόταση». «Δεν υπάρχει καμία έμπνευση, ούτε καν για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι;».

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι έχασε χρόνο στην υλοποίηση του πορίσματος Γκολντάμερ και αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του σχεδίου πρόληψης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί εκεί η προτεραιότητα. Στηλίτευσε δε τη διαχείριση της κατάσβεσης των πυρκαγιών κάνοντας λόγο για «λανθασμένη στρατηγική της εκκένωσης που η φωτιά σβήνει στη θάλασσα».

Νίκος Ανδρουλάκης: Πρωταθλητές σε καμένες εκτάσεις

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την δευτερολογία του στη Βουλή, είπε πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του «είναι πρωταθλητές σε καμένες εκτάσεις».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δραματική εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι «εκκένωσαν ένα νοσοκομείο ενώ έπρεπε να προστατεύεται» και να μη φτάσει εκεί η φωτιά.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιμένει να θέτει «ψεύτικα διλήμματα», ενώ εξακολουθεί να μην έχει ουσιαστικό σχέδιο για τις πυρκαγιές.

ΚΚΕ: Στο ίδιο έγκλημα θεατές

Παίρνοντας το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αποδοκίμασε τη διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση επισημαίνοντας πως για μία ακόμη φορά βρεθήκαμε «όχι στο ίδιο έργο θεατές αλλά στο ίδιο έγκλημα θεατές».

«Δε σας κατηγορούμε για ανικανότητα αλλά ότι είστε συνειδητοί ικανοί εφαρμοστές αυτής της εγκληματικής πολιτικής που επιτρέπει σε ιδιώτες να εκμεταλλεύονται τα δάση», είπε ο κ. Παφίλης. Μίλησε για δικαιολογίες της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις με αποκορύφωμα τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στη Πυροσβεστική, το 1998 επί κυβέρνησης Σημίτη.

Τόνισε στη συνέχεια πως υπάρχει «άλλος δρόμος, τής επιστημονικής προσέγγισης, που προτείνει το ΚΚΕ».

Διατύπωσε επίσης ερωτηματικά για τη γεωστρατηγική σημασία του Έβρου στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ εκθειάζοντας τη συνεισφορά μελών και στελεχών του ΚΚΕ που οργανωμένα μαζί με άλλους πολίτες και εργαζόμενους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς σε αρκετά σημεία.

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση εμπαίζει τη νοημοσύνη μςα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι οι φωτιές «έχουν κυβερνητική ευθύνη». Επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «εμπαίζει τη νοημοσύνη μας» με όσα ανέφερε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την στήριξη των πυρόπληκτων. Χαρακτήρισε ατυχή την σύγκριση που έκανε ο πρωθυπουργός με τις φωτιές στην Χαβάη και της Ισπανίας, λέγοντας ότι «αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι είτε δεν ξέρει, είτε ότι ήρθε για να κοροϊδέψει το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Επιπλέον, ο Κυριάκος Βελόπουλος ρώτησε την κυβέρνηση γιατί «δεν ζητήθηκε βοήθεια από τα “Μπεριέφ” της Ρωσίας, γιατί δε ζητήσατε τα “Ιλιούσιν” όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια». Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροφα που τόνισε πως «η Ελλάδα ουδέποτε μας ζήτησε βοήθεια, όπως κατά το παρελθόν και προστρέξαμε». Επέκρινε σε άλλο σημείο την κυβέρνηση ότι άργησε να προμηθευτεί επιβραδυντικό υλικό.

Σπαρτιάτες εν απουσία βουλευτών

Κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας προτίμησε να αναφερθεί στην παρουσία των βουλευτών του κόμματός του από την συζήτηση. Κατήγγειλε «ξένα», «εξωκοινοβουλευτικά κέντρα» και μεθόδους «που παραπέμπουν σε Greek mafia και Δον Κορλεόνε που λένε σε κάποιους τι θα κάνουν πότε θα το κάνουν και πώς θα το κάνουν».

Στο άκουσμα της φράσης περί «καθοδηγούμενων και ποδηγετούμενων από ξένα κέντρα» βουλευτών των Σπαρτιατών, ο Προέδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας του απάντησε πως «εκπέμψατε το κύκνειο άσμα της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας και μάλιστα με βαριές αιτιάσεις».

Κωνσταντοπούλου: Χρόνια αδιαφορία, αβελτηρία, απρονοησία

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων πως η συζήτηση ξεκινά με «πένθος, με θλίψη, με φοβερές απώλειες και τρομερά ερωτηματικά».

Στηλίτευσε τη «χρόνια αδιαφορία, αβελτηρία, απρονοησία» και τη «χρόνια αναξιοκρατία και διαφθορά» που «δεν υπονομεύουν απλά το μέλλον της πατρίδας» αλλά «σκοτώνουν».

«Έχουν θύματα ανθρώπους, δάση, ζώα, ανθρώπινες κοινότητες, ανθρώπινες προσδοκίες και το μέλλον μας ολόκληρο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης όταν έγινε η πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, κατηγορώντας την κυβέρνηση επειδή όχι μόνο δεν τους «απέταξε» αλλά τους αναβάθμισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα