ΑΘΗΝΑ
01:42
|
03.05.2024
Το Ίδρυμα Νόμπελ έστειλε προσκλήσεις στους πρεσβευτές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν μετά την περσυνή αποπομπή τους από την τελετή.
Τελετή απονομής βραβείων Νόμπελ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρεσβευτές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν προσκληθεί ξανά στο συμπόσιο για το Νόμπελ της Στοκχόλμης φέτος, αφού έμειναν εκτός πέρυσι λόγω της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ίδρυμα Νόμπελ.

Το Ιράν έχει επίσης προσκληθεί ξανά στην εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, αφού δεν του επετράπη να παρευρεθεί πέρυσι.

Το ίδρυμα κάλεσε επίσης τον αρχηγό των αντιμεταναστευτικών Σουηδών Δημοκρατών στην εκδήλωση για πρώτη φορά. Η Σουηδική Ακαδημία έχει επανειλημμένα σνομπάρει τον μακροχρόνιο ηγέτη των Σουηδών Δημοκρατικών Τζίμι Άκεσον, συμπεριλαμβανομένου του 2022 όταν το κόμμα ήρθε δεύτερο στις κοινοβουλευτικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του δεν κρίθηκε σύμφωνο με τις αρχές των βραβείων.

Πέντε από τα έξι βραβεία Νόμπελ απονέμονται στη Στοκχόλμη κάθε χρόνο μετά από μια διαδικασία υποψηφιοτήτων που κρατείται μυστική για τα επόμενα 50 χρόνια. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Όσλο όπου πραγματοποιούνται ξεχωριστές εορταστικές εκδηλώσεις.

Το Ίδρυμα Νόμπελ δήλωσε ότι πρεσβευτές από όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται διπλωματικά στη Σουηδία και τη Νορβηγία, αντίστοιχα, θα προσκληθούν στις τελετές απονομής του βραβείου τον Δεκέμβριο. Πέρυσι, το ίδρυμα άφησε έξω τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της συμμάχου της Λευκορωσίας.

Το ίδρυμα είπε ότι προσπάθησε να συμπεριλάβει ακόμη και εκείνους που δεν συμμερίζονται τις αξίες του βραβείου Νόμπελ.

«Είναι σαφές ότι ο κόσμος χωρίζεται ολοένα και περισσότερο σε σφαίρες, όπου ο διάλογος μεταξύ εκείνων με διαφορετικές απόψεις μειώνεται», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Νόμπελ.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την τάση, διευρύνουμε τώρα τις προσκλήσεις μας για να γιορτάσουμε και να κατανοήσουμε το βραβείο Νόμπελ και τη σημασία της ελεύθερης επιστήμης, του ελεύθερου πολιτισμού και των ελεύθερων, ειρηνικών κοινωνιών, πρόσθεσε.

Οι φετινοί βραβευθέντες θα ανακοινωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ οι εορταστικές τελετές απονομής βραβείων έχουν οριστεί να πραγματοποιηθούν στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

Ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατικών Άκεσον είπε αμέσως ότι δεν θα παρευρεθεί.

«Δυστυχώς είμαι απασχολημένος εκείνη τη μέρα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζοντας την πρόσκληση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα