ΑΘΗΝΑ
13:32
|
04.05.2024
Από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά κινείται προς την περιοχή Κορνοφωλιάς και Γιαννούλη, αλλάζοντας συνεχώς πορεία.
Να δημιουργηθεί ελπίδα με έργα, όχι μόνο με λόγια ζητά ο δήμαρχος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δέκατη τέταρτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στον Έβρο, με όλα τα βλέμματα να είναι από χθες στραμμένα στο βορειοανατολικό μέτωπο, δηλαδή αριστερά και πάνω από το Σουφλί.

Από νωρίς το πρωί πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στις περιοχές της Λυκόφης και της Δαδιάς, ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δυσκολεύονται, λόγω του πυκνού καπνού, να προσεγγίσουν το σημείο και να ξεκινήσουν τις ρίψεις.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς 582 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα τμήματα και 122 οχήματα.

Ο αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσε το Σουφλί

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Βασιλική Μαχαίρα, το Σουφλί χθες βράδυ κινδύνευσε, ενώ κάποιες φλόγες έγλειψαν τα πρώτα σπίτια. Μάλιστα, αν δεν άλλαζε φορά ο άνεμος, από νότιος σε βορειοανατολικός, η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους κατοίκους έφτασε για μία ακόμη νύχτα προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, να είναι σε επιφυλακή χωρίς ωστόσο να υπάρξει επόμενο μήνυμα για εκκένωση.

«Το βραδινό μέτωπο ήταν πάρα πολύ ισχυρό και είχε μία τρομερή δυναμική -φλόγες με τεράστιο ύψος που όπου συναντούσαν πεύκα ήταν κάτι τρομερό- και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που βοήθησε ο άνεμος γιατί αν πήγαινε έτσι, σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν απρόβλεπτα», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Πρόσθεσε, δε, ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά κινείται προς την περιοχή Κορνοφωλιάς και Γιαννούλη, αλλάζοντας συνεχώς πορεία.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

«Χρειάζεται αισιοδοξία», υπογράμμισε ο κ. Καλακίκος. «Να δημιουργηθεί ελπίδα, αλλά όχι με λόγια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, είναι πολύ πικραμένος και μ’ αυτό που βλέπει επί πολλές ημέρες απογοητευμένος. Σκεφτείτε ότι από το Σουφλί μέχρι την Αλεξανδρούπολη όλα είναι μαύρα» τόνισε.

«Φέτος», τόνισε, «ισοπεδώθηκε ό,τι άφησε η περσινή φωτιά», περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοπαραγωγοί που υπάρχει κίνδυνος να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους, ακόμα και την περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.

«Έρχονται οι άνθρωποι και μου λένε: “δήμαρχε να μου δώσουν χρήματα να τα κάνω τι; Πού να μείνω; Ή ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Ποιος παρατηρητής πτηνών θα έρθει αφού μιλάμε για καθολική καταστροφή; Δεν είναι μία συνηθισμένη φωτιά αυτή του Δάσους της Δαδιάς, έχει πληγεί το νότιο τμήμα του Έβρου και η φωτιά συνεχίζει να ισοπεδώνει τα πάντα», υπογράμμισε.

Στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Συνολικά, χθες, εκδηλώθηκαν 32 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν 68 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές, στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Σχετικά με το Τσικράκι Φαρσάλων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση έχει οριοθετηθεί, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Κορώνα Κιλκίς.

Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν χθες το βράδυ οι πυρκαγιές σε Ασπροπουλιά Μεσσηνίας και Γεράκι Ηλείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα