ΑΘΗΝΑ
10:48
|
03.05.2024
Εντείνεται το χάος που έχει προκληθεί στη χώρα με τις συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
O Μπουρχάν απέκλεισε οποιαδήποτε συμφιλίωση με τις RSF
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον κίνδυνο διάλυσης της χώρας επεσήμανε χθες, Πέμπτη, ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δυνάμεις της αστυνομίας στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς εντείνεται το χάος που έχει προκληθεί στη χώρα με τις συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο και αν δεν επιλυθεί γρήγορα, το Σουδάν θα κατακερματιστεί», είπε ο Μπουρχάν, απηχώντας δηλώσεις που έκανε και στην αρχή της εβδομάδας κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό, στην Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπουρχάν συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και συζήτησαν τρόπους για τον τερματισμό των μαχών, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες ή όρους.

Το σίγουρο είναι ότι ο επικεφαλής του τακτικού στρατού για ακόμα μία φορά απέκλεισε τις προηγούμενες ημέρες  οποιαδήποτε συμφιλίωση με τις RSF. «Κάνω έκκληση στους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους, Είναι εξαπατημένοι και παραπλανημένοι. Αυτός ο πόλεμος επινοήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους ανθρώπους. Βασίστηκε σε ψέματα και θα τελειώσει σύντομα γιατί χτίστηκε πάνω στο ψέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η σχεδόν πεντάμηνη σύγκρουση έχει μετατρέψει την πρωτεύουσα, Χαρτούμ, σε ένα αστικό πεδίο μάχης, χωρίς καμία πλευρά να καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο της πόλης.

Στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ – σκηνή γενοκτονικής εκστρατείας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 – η σύγκρουση έχει μετατραπεί σε εθνοτική βία, με τις RSF και τις συμμαχικές αραβικές πολιτοφυλακές να επιτίθενται στις λεγόμενες «αφρικανικές», δηλαδή, μη αραβικές κοινότητες όπως π.χ. οι Μασαλίτε που έχουν σχηματίσει ομάδες αυτοάμυνας, καθώς αποτελούν τα συχνότερα θύματα της βίας.

Οι μάχες εκτιμάται ότι έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 4.000 νεκρούς έως τώρα, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αν και ντόπιοι ακτιβιστές και γιατροί αναφέρουν ότι ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ, με το 1εκατομμύριο από αυτούς να έχει περάσει σε γειτονιές χώρες και τους υπόλοιπους να έχουν μετακινηθεί προς ασφαλέστερες περιοχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα