ΑΘΗΝΑ
10:44
|
03.05.2024
Οι αυξανόμενες επιθέσεις με κίνητρα εθνοτικού χαρακτήρα έχουν βαρύ και αποτρόπαιο απολογισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πτώματα δεκάδων ανθρώπων, που φέρεται να σκοτώθηκαν από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν και μια προσκείμενη σε αυτές πολιτοφυλακή, ανακαλύφθηκαν σε μαζικό τάφο στο Δυτικό Νταρφούρ, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με «αξιόπιστες πληροφορίες» που έλαβε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τουλάχιστον 87 άνθρωποι -μερικοί από αυτούς από την αφρικανική φυλή Μασαλίτ- σκοτώθηκαν από τις RSF και μια συνδεόμενη με αυτές αραβική πολιτοφυλακή. Τα πτώματά τους πετάχτηκαν σε έναν τάφο ενός μέτρου λίγο έξω από την πόλη Τζενέινα του Δυτικού Νταρφούρ, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να πετάξουν τα πτώματα σε έναν ομαδικό τάφο, αρνούμενοι στους νεκρούς μια αξιοπρεπή ταφή σε ένα από τα νεκροταφεία της πόλης», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ο ΟΗΕ είπε ότι τουλάχιστον 37 πτώματα θάφτηκαν στις 20 Ιουνίου, ενώ ακολούθησαν άλλα 50 την επόμενη μέρα.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, καταδίκασε τη δολοφονία αμάχων την Πέμπτη, λέγοντας ότι «είναι αποτροπιασμένος από τον αδίστακτο και ασεβή τρόπο αντιμετώπισης των νεκρών, όπως και των οικογενειών και των κοινοτήτων τους».

Προέτρεψε την RSF και άλλα αντιμαχόμενα μέρη να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και να χειριστούν σωστά τους νεκρούς με «αξιοπρέπεια», ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής.

Sudan's Darfur region: 'More than 80 killed' in clashes - BBC News

Οι σκληρές μάχες μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου και συνεχίζουν να μένονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Σουδάν, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 6.000 τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, η οποία έχει διανύει πλέοντην 13η εβδομάδα της. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές πως πλέον αυξάνονται οι επιθέσεις που έχουν εθνοτικού χαρακτήρα κίνητρα.

Σύμφωνα με πολλές αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αυτόπτες μάρτυρες στην Τζενέινα και οργανώσεις για τα δικαιώματα, ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει πολυάριθμες επιθέσεις από τις RSF και αραβικές πολιτοφυλακές σε μη Άραβες της φυλής Μασαλίτ, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών εξ επαφής.

Τον περασμένο μήνα, ο Χαμίς Αμπντουλάχ Αμπκάρ, κυβερνήτης του Δυτικού Νταρφούρ, δολοφονήθηκε αφού κατηγόρησε από τηλεοράσεως τις RSF και τις προσκείμενες σε αυτή πολιτοφυλακές για γενοκτονία κατά της φυλής Μασαλίτ.

Οι RSF έχουν επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη βία στο Νταρφούρ, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ήταν υπεύθυνοι για τους θανάτους 28 μελών της κοινότητας Μασαλίτ και τον τραυματισμό πολλών αμάχων τον Μάιο.

Η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι διοργάνωσε σήμερα στο Κάιρο συνάντηση εκπροσώπων χωρών που γειτονεύουν με το Σουδάν.

Σε ανάλογες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Αρχής Ανάπτυξης Ανατολικής Αφρικής (Intergovernmental Authority on Development, IGAD) στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας έγινε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές του Σουδάν «να υπογράψουν μία συμφωνία εκεχειρίας δίχως όρους». Σε εκείνη τη συνάντηση ο σουδανικός στρατός απείχε με αφορμή την αντίρρηση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρόταση του Κενυάτη Προέδρου Γουίλιαμ Ρούτο που είναι επικεφαλής του λεγόμενου κουαρτέτου της IGAD σχετικά με την εξεύρεση λύσης στη σουδανική σύρραξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα