ΑΘΗΝΑ
20:25
|
28.04.2024
Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών του Σουδάν, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ελ Τζενέινα σε επιθέσεις ένοπλων πολιτοφυλακών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν χαιρέτισε την Κυριακή την εκ μέρους του επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκη των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πολιτεία του Δυτικού Νταρφούρ.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τη δήλωση του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, ο οποίος καταδίκασε ευθέως την αντάρτικη πολιτοφυλακή για τις θηριωδίες της στο δυτικό Νταρφούρ», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο κάλεσε τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην RSF, «καταδικάζοντας τις παραβιάσεις που διαπράττει κατά του σουδανικού λαού».

Το Σάββατο, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) εξέδωσε δήλωση, καλώντας για άμεση δράση για να σταματήσει η δολοφονία αμάχων που εγκατέλειψαν την Ελ Τζενέινα, την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Δυτικού Νταρφούρ. Ανέφερε ότι υπήρξαν θλιβερές μαρτυρίες για ένοπλες «αραβικές» πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις RSF που σκότωσαν ανθρώπους που έφευγαν από την Ελ Τζενέινα για το Άντρε στο Τσαντ.

Το OHCHR προέτρεψε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι «τυφλές δολοφονίες», προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ελ Τζενέινα και οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην περιοχή για να περισυλλέξουν τα λείψανα των νεκρών».

Η δήλωση καλεί την ηγεσία των Δυνάμεων Ταχείας υποστήριξης «να καταδικάσει άμεσα και κατηγορηματικά και να βάλει τέλος στη δολοφονία ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ελ Τζενέινα, καθώς και σε άλλες πράξεις βίας και ρητορικής μίσους εναντίον τους λόγω της εθνικότητάς τους».

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών του Σουδάν, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ελ Τζενέινα σε επιθέσεις ένοπλων πολιτοφυλακών.

Υπάρχουν αναφορές για «με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέσεις» και στοχοποιήσεις αμάχων στη διαδρομή από την Ελ Τζενέινα προς τα σύνορα μεταξύ 15 και 16 Ιουνίου, όπως και για ανθρώπινες σορούς σε αποσύνθεση στις άκρες των δρόμων.

Από τις 15 Απριλίου, το Σουδάν έχει μετατραπεί σε σκηνικό φονικών ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των RSF στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Σουδάν, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα