ΑΘΗΝΑ
19:20
|
02.05.2024
Ο Γουίλιαμ Ρούτο διορίστηκε από την IGAD πρόεδρος μιας αντιπροσωπείας διαμεσολάβησης που αποτελείται από το Τζιμπουτί, την Αιθιοπία, την Κένυα και το Νότιο Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Σουδάν απέρριψε την ηγεσία της Κένυας στην επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με τη μεσολάβηση για την επίλυση της σύγκρουσης, η οποία μαίνεται εδώ και δύο μήνες στο Σουδάν και που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 866 ανθρώπους και έχει τραυματίσει χιλιάδες.

Σε χθεσινή δήλωσή του, το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ναϊρόμπι για έλλειψη ουδετερότητας και ότι παίρνει το μέρος των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που πολεμούν ενάντια στον στρατό της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, διορίστηκε πρόεδρος μιας αντιπροσωπείας διαμεσολάβησης της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), που αποτελείται από το Τζιμπουτί, την Αιθιοπία, την Κένυα και το Νότιο Σουδάν.

Μετά τον διορισμό του, ο Ρούτο είπε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύτηκε να συναντήσει τα αντιμαχόμενα μέρη του Χαρτούμ «πρόσωπο με πρόσωπο» προκειμένου να βρεθεί μια «διαρκής λύση στην κρίση».

Ωστόσο, το Κυρίαρχο Συμβούλιο υπό την ηγεσία του Σουδανικού στρατού είπε ότι δεν θα δεχτεί την προεδρία του Ρούτο επειδή «οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της Κένυας και η συμπεριφορά της κυβέρνησής της επιβεβαίωσαν ότι υιοθετεί τις θέσεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), προστατεύει τα μέλη της και τους παρέχει διάφορους τύπους υποστήριξης».

Το υπουργείο είπε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε την IGAD για τη θέση της.

Ο Γενικός Γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων της Κένυας, Άμπρααμ Κορίρ Σινγκ’Οέι, είπε ότι η χώρα του δεν είχε λάβει επίσημη ενημέρωση από το Χαρτούμ σχετικά με το θέμα.

Είπε ότι ο διορισμός του προέδρου της Κένυας ως επικεφαλής της ομάδας «επιτεύχθηκε από τη σύνοδο κορυφής της IGAD και μπορεί να ακυρωθεί μόνο από τη σύνοδο κορυφής».

Οι ηγέτες της τετράδας της IGAD έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν με τον διοικητή των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, και τον αρχηγό των RSF, στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, τις επόμενες ημέρες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Στόχος της συνάντησης είναι η δημιουργία ασφαλούς διέλευσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ, καθώς και η έναρξη μιας συνολικής πολιτικής διαδικασίας με στόχο την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης που ξέσπασε στις 15 Απριλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα