ΑΘΗΝΑ
02:51
|
03.05.2024
Το Ίδρυμα Νόμπελ αντέστρεψε την απόφαση του να προσκαλέσει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Ιράν στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων στη Στοκχόλμη.
Ο βασιλιάς της Σουηδίας απονέμει βραβεία στην τελετή της Στοκχόλμης το 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ίδρυμα Νόμπελ αντέστρεψε μια απόφαση που είχε επικριθεί πολύ να προσκαλέσει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Ιράν στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων στη Στοκχόλμη, αναφέρει το BBC.

«Αναγνωρίζουμε την έντονη αντίδραση στη Σουηδία», ανέφερε το ίδρυμα.

Η Ρωσία και η σύμμαχός της Λευκορωσία δεν προσκλήθηκαν πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το Ιράν έμεινε εκτός λόγω του ιστορικού του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ουκρανία είχε επικρίνει τη φετινή απόφαση και χαιρέτισε την αναστροφή του Σαββάτου ως «μια νίκη για τον ανθρωπισμό».

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου – την επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ, του ανθρώπου που ίδρυσε το ταμείο.

Εκεί, ο βασιλιάς της Σουηδίας τιμά τους βραβευθέντες σε τομείς όπως η ιατρική, η φυσική, η λογοτεχνία και η οικονομία. Η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης πραγματοποιείται την ίδια μέρα στη νορβηγική πρωτεύουσα, Όσλο.

Στην ανακοίνωσή του το Σάββατο, το Ίδρυμα Νόμπελ υπερασπίστηκε την προηγούμενη απόφασή του, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό και σωστό να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα τις αξίες και τα μηνύματα που αντιπροσωπεύει το βραβείο Νόμπελ – για παράδειγμα, μέσω του περσινού σαφούς πολιτικού μηνύματος με το βραβείο ειρήνης που απονέμεται σε μαχητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία καθώς και σε Ουκρανούς που εργάζονται με την τεκμηρίωση ρωσικών εγκλημάτων πολέμου».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η αντίδραση είχε «επισκιάσει αυτό το μήνυμα».

«Επομένως, επιλέγουμε να επαναλάβουμε την περσινή εξαίρεση από την τακτική πρακτική – δηλαδή, να μην προσκαλέσουμε τους πρεσβευτές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ στη Στοκχόλμη. Όπως και πριν, όλοι οι πρεσβευτές θα προσκληθούν στην τελετή στο Όσλο», ανέφερε το ίδρυμα.

Η ανακοίνωση του Σαββάτου δεν αναφέρεται σε άλλο μέρος του προηγούμενου μηνύματος που έχει προκαλέσει πρόσθετη ανησυχία στη Σουηδία.

Επικεντρώνεται στην πρόσκληση προς «όλα τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη Σουηδία μέσω δημοκρατικών εκλογών».

Αυτό περιλαμβάνει τους αντιμεταναστευτικούς Σουηδούς Δημοκράτες – ένα κόμμα που ιδρύθηκε από συμπαθούντες των Ναζί, οι οποίοι είχαν αποφευχθεί από το κυρίαρχο ρεύμα για δεκαετίες.

Κέρδισε περίπου το ένα πέμπτο των ψήφων στις περσινές γενικές εκλογές.

Ο ηγέτης του, Τζίμι Άκεσον, είπε ότι δεν θα παρευρεθεί αφού προσκλήθηκε για πρώτη φορά.

«Δυστυχώς είμαι απασχολημένος εκείνη τη μέρα», έγραψε στο Facebook την Πέμπτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα