ΑΘΗΝΑ
09:44
|
02.05.2024
Οι κρατούμενοι σε έξι φυλακές του Ισημερινού απελευθέρωσαν 50 φρουρούς και επτά αστυνομικούς που είχαν συλλάβει ομήρους.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι κανονικές δραστηριότητες ξεκίνησαν ξανά στις έξι εγκαταστάσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κρατούμενοι σε έξι φυλακές του Ισημερινού απελευθέρωσαν 50 φρουρούς και επτά αστυνομικούς που είχαν συλλάβει ομήρους, ανακοίνωσε η σωφρονιστική υπηρεσία (SNAI), σύμφωνα με το BBC.

Οι 57 απελευθερωμένοι όμηροι «υποβάλλονται σε ιατρική αξιολόγηση», αλλά φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τη SNAI.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι απαγωγές συντονίστηκαν από εγκληματικές συμμορίες που ήταν εξοργισμένες με τις προσπάθειες να περιορίσουν την εξουσία τους.

Οι συμμορίες έχουν επίσης κατηγορηθεί για δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα που εξερράγησαν κοντά σε κτίρια της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Κίτο.

Οι αρχές πιστεύουν ότι τουλάχιστον ένα από τα περιστατικά θα μπορούσε να είναι αντίποινα για αστυνομική έρευνα για όπλα σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες πραγματοποίησαν την έρευνα στη φυλακή Cotopaxi στη Λατακούνγκα, περίπου 88 χιλιόμετρα νότια του Κίτο, ως μέρος των προσπαθειών για την αποτροπή περαιτέρω βίας στη φυλακή την Τετάρτη.

Οι κανονικές δραστηριότητες έχουν πλέον ξεκινήσει ξανά στις έξι εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας νεαρών παραβατών που υπέστη σοβαρές ζημιές από εμπρησμό. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το πώς ή γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι αστυνομικοί.

«Τα μέτρα που λάβαμε, ειδικά στο σωφρονιστικό σύστημα, προκάλεσαν βίαιες αντιδράσεις από εγκληματικές οργανώσεις που επιδιώκουν να εκφοβίσουν το κράτος», δήλωσε ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο στο X, πρώην Twitter, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ισημερινός αντιμετωπίζει αυξανόμενη βία που συνδέεται με συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, γεγονός που έχει ασκήσει τεράστια πίεση στο σύστημα των φυλακών που δεν διαθέτει πόρους και είναι υπερπληθυσμένο.

Εκατοντάδες κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί σε φονικές μάχες στις υπερπλήρεις φυλακές του Ισημερινού τα τελευταία χρόνια.

Τέτοια είναι η επιρροή της ναρκοπολιτικής στο Εκουαδόρ, που οι φυλακές του είναι τόποι εξουσίας – εκεί κλείνονται όσοι εμπλέκονται σε αδικήματα ναρκωτικών.

Αλλά είναι επίσης τα κέντρα ελέγχου πολλών από τα καρτέλ και τις συμμορίες τώρα – οπότε όταν στους κρατούμενους δεν αρέσει αυτό που κάνουν οι αρχές, το κάνουν γνωστό μέσω βίας και ταραχών.

Η χώρα απέχει λιγότερο από δύο μήνες από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών – μια εκστρατεία που έχει αμαυρωθεί από τη βία και τη δολοφονία ενός υποψηφίου.

Η προεδρική υποψήφια Λουίζα Γκονζάλες δήλωσε την Παρασκευή ότι θα φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της και θα αποδεχτεί επίσης την προσφορά της κυβέρνησης για στρατιωτική προστασία.

Εν τω μεταξύ, εγκληματικές συμμορίες πυροδότησαν την Παρασκευή εκρηκτικούς μηχανισμούς σε γέφυρα στην παράκτια επαρχία Ελ Όρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Διαδηλώσεις στη Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί «ξένων επιρροών»

Greek Mafia: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία οκτώ συλληφθέντων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα