ΑΘΗΝΑ
09:08
|
28.04.2024
Ο τυφώνας Saola έφτασε στη νότια κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Μια δορυφορική εικόνα δείχνει τον τυφώνα Saola πάνω από το Χονγκ Κονγκ, Κίνα, 1 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τυφώνας Saola έφτασε στη νότια κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς σφοδροί άνεμοι έπληξαν κοντά στο Σενζέν, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, αφήνοντας τουλάχιστον έναν νεκρό και ίχνη καταστροφής και πλημμύρες σε πολλές περιοχές, μεταδίδει το Reuters.

Ο ασιατικός οικονομικός κόμβος του Χονγκ Κονγκ και η γειτονική πολυπληθής επαρχία της Κίνας, Γκουανγκντόνγκ, ακύρωσαν εκατοντάδες πτήσεις την Παρασκευή και έκλεισαν επιχειρήσεις, σχολεία και χρηματοοικονομικές αγορές καθώς ο Saola πλησίαζε.

Έχοντας ανέμους άνω των 200 km/h ως σούπερ τυφώνας, ο Saola ήταν από τις ισχυρότερες καταιγίδες που απειλούσαν τη νότια επαρχία από το 1949. Έγινε ένας ισχυρός τυφώνας, είπαν οι κινεζικές αρχές, καθώς έφτανε στην πόλη Zhuhai με τους ανέμους να επιβραδύνουν σε περίπου 160 χλμ/ώρα.

Οι σιδηροδρομικές εργασίες στο Γκουανγκντόνγκ επετράπη να συνεχίσουν σταδιακά από τις 8:30 π.μ. (0030 GMT), δήλωσε ο σιδηροδρομικός φορέας.

Παρά την αποδυνάμωση, ο Saola συνεχίζει να επηρεάζει την περιοχή, ανέφεραν οι κινεζικές αρχές.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ μετά την ακύρωση περίπου 460 πτήσεων, ανακοίνωσε η Αρχή του Αεροδρομίου της πόλης.

Η ναυαρχίδα του αερομεταφορέα Cathay Pacific (0293.HK) δήλωσε ότι οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν από το μεσημέρι (04:00 GMT) του Σαββάτου, αφού είχαν ανασταλεί από το απόγευμα της Παρασκευής.

Το Χονγκ Κονγκ επέβαλε το υψηλότερο σήμα καταιγίδας τυφώνα 10 το βράδυ της Παρασκευής, μειώνοντας το στις 8 μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Το αστεροσκοπείο της πόλης είπε ότι η προειδοποίηση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 4 μ.μ. (0800 GMT) καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες εξακολουθούν να επηρεάζουν την περιοχή.

Πεσμένα δέντρα σκορπίστηκαν σε πολλούς δρόμους, ιδιαίτερα στα πιο εκτεθειμένα απομακρυσμένα νησιά. Στην πολυσύχναστη συνοικία Causeway Bay, πολλές πινακίδες κτιρίων τις είχε πάρει ο αέρας.

Ένα μεγάλο παράθυρο ανατινάχθηκε από ένα κτίριο γραφείων στην περιοχή Tseung Kwan O, σύμφωνα με πλάνα από το τηλεοπτικό δίκτυο TVB. Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Facebook έδειξαν τα επίπεδα του νερού στην παραλία Repulse Bay να ανεβαίνουν αρκετά μέτρα υψηλότερα από το κανονικό επίπεδο, βυθίζοντας εν μέρει τον ορόσημο ναό της Tin Hau.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο σε κυβερνητικά καταφύγια ενώ περισσότεροι από 50 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία λόγω του τυφώνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στο Μακάο, το μεγαλύτερο κέντρο τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο, τα καζίνο επετράπη να ανοίξουν ξανά από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε η κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής το βράδυ.

Ένα άτομο σκοτώθηκε στο Shenzhen όταν ένα δέντρο έπεσε και χτύπησε το όχημά του, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χαϊκούι, ένας τυφώνας όχι τόσο ισχυρός όσο ο Σαόλα, είχε προβλεφθεί να φτάσει στην ορεινή και αραιοκατοικημένη πολύ νοτιοανατολική ακτή της Ταϊβάν το απόγευμα της Κυριακής και να φέρει ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλο το νησί την επόμενη εβδομάδα.

Οι δύο κύριες αεροπορικές εταιρείες εσωτερικού της Ταϊβάν ακύρωσαν όλες τις πτήσεις για την Κυριακή και η κυβέρνηση προειδοποίησε τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από παραλίες και ορεινές περιοχές.

«Τα κύματα κατά μήκος της ακτής γίνονται σταδιακά όλο και μεγαλύτερα. Μην πάτε στην παραλία για να παρακολουθήσετε τα κύματα ή να παίξετε στο νερό, πόσο μάλλον να κάνετε επικίνδυνες δραστηριότητες», έγραψε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-Γουέν στη σελίδα της στο Facebook.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα