ΑΘΗΝΑ
11:29
|
02.05.2024
Οι Πακιστανοί έμποροι προχώρησαν το Σάββατο σε απεργία ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ευρεία δυσαρέσκεια στο κοινό.
Πακιστανοί έμποροι φωνάζουν αντικυβρενητικά συνθήματα κατά τη διάρκεια απεργίας κατά του πληθωρισμού στο Peshawar, Πακιστάν, το Σάββατο, 02 Σεπτέμβρη 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Πακιστανοί έμποροι προχώρησαν το Σάββατο σε απεργία ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων λογαριασμών καυσίμων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της υποτίμησης ρεκόρ της ρουπίας έναντι του δολαρίου, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ευρεία δυσαρέσκεια στο κοινό, αναφέρει το Associated Press.

Οι έμποροι κατέβασαν τα ρολά σε όλη τη χώρα, ενώ οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους.

Η απεργία προκηρύχθηκε από τον πρώην γερουσιαστή Σιρατζούλ Χακ, ο οποίος ηγείται του θρησκευτικού πολιτικού κόμματος Jamaat-e-Islami, και υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς, ενώσεις αγοράς, ενώσεις δικηγόρων και μεταφορείς.

Ο εμπορικός και οικονομικός κόμβος της χώρας, το Καράτσι, έκλεισε σχεδόν εντελώς και η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν αραιή στους δρόμους, με όλες τις αγορές και τα εμπορικά κέντρα κλειστά.

«Έχουμε κλείσει τα καταστήματά μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να φτάσει το μήνυμά μας στην άρχουσα τάξη. Εάν δεν λάβουν υπόψη τα προβλήματά μας, θα επινοήσουμε περαιτέρω στρατηγικές, είπε ο Φαχάντ Αχμέντ, έμπορος στο Καράτσι, προσθέτοντας: «Εάν πληρώνει κανείς 100.000 ρουπίες (330 $) σε ενοίκιο για το κατάστημά του και πρέπει να πληρώσει ίσο ποσό σε ηλεκτρική ενέργεια, πώς μπορεί να επιβιώσει;»

Στην ανατολική πόλη Λαχόρη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Παντζάμπ, όλες οι κύριες αγορές ήταν κλειστές για την ημέρα, οι δικηγόροι παρέμειναν εκτός δικαστηρίων και οι υπεραστικές και τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες δεν λειτουργούσαν. Η βορειοδυτική πόλη Πεσαβάρ και η νοτιοδυτική πόλη Κουέτα έκλεισαν μερικώς.

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Πακιστάν ήταν 27,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό Γραφείο Στατιστικής.

Το Πακιστάν βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας πριν εξασφαλίσει μια σωτήρια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως μέρος των προϋποθέσεων για το πακέτο διάσωσης, το Πακιστάν έπρεπε να μειώσει τις επιδοτήσεις που είχαν εφαρμοστεί για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της αύξησης του κόστους διαβίωσης. Αυτό πιθανότατα συνέβαλε στην αύξηση των τιμών, ιδίως του ενεργειακού κόστους.

Ο Μοχάμαντ Σοχάιλ, εξέχων οικονομολόγος και επικεφαλής της Topline Securities, είπε ότι παρά το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το Πακιστάν διανύει μια δύσκολη περίοδο. Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύει το ΔΝΤ, ενώ η πολιτική πόλωση επηρεάζει τα συναισθήματα.

«Ο πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους κοινούς Πακιστανούς. Και αυτός ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στην πτώση της ρουπίας. Τα αυστηρά μέτρα σταθεροποίησης με τη βελτίωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων μπορούν να σταθεροποιήσουν το νόμισμα και τον πληθωρισμό στο μέλλον», δήλωσε ο Σοχάιλ.

Η αξία της πακιστανικής ρουπίας έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το ιστορικό όριο των 300 ρουπιών προς το δολάριο. Η υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος εισαγωγής, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει στον πληθωρισμό.

Ο Τζαμάλ Ουντίν, ένας καταστηματάρχης που συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Dera Ghazi Khan, είπε ότι ο ίδιος και άλλοι έμποροι κρατούσαν τις επιχειρήσεις τους κλειστές σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή απλά δεν ήταν πλέον δυνατό να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

Η Σαμίμ Μπίμπι, χήρα και μητέρα τριών παιδιών στο Multan, είπε ότι οι κόρες της έπρεπε να εγκαταλείψουν το σχολείο και ο μικρός γιος της πήγε να διευθύνει έναν πάγκο τροφίμων για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας.

«Αλλά τώρα η ζωή μας είναι άθλια λόγω των εξαιρετικά διογκωμένων λογαριασμών ρεύματος, των υψηλών τιμών των καυσίμων και των τροφίμων και της αύξησης του ενοικίου σπιτιού», είπε.

Ωστόσο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ανγουααρούλ Χακ Κακάρ, υποβάθμισε τη σημασία των διαμαρτυριών, αναφερόμενος στις καταγγελίες ως «ανούσιες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα