ΑΘΗΝΑ
16:39
|
21.05.2024
Πορείας γειτονιάς στην Άνω Πόλη ενάντια στην έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις πλατείες της περιοχής.
Πηγή φωτ: infolibre.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πορεία γειτονιάς έλαβε χώρα στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με αφορμή την έντονη αστυνόμευση που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο σε πλατείες και δημόσιους χώρους, αλλά και τον εξευγενισμό της περιοχής.

Η πλατεία Καλλιθέας ήταν το τέρμα της πορείας, όπου και υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία, συμπεριλαμβανόμενης μιας διμοιρίας των ΜΑΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τούτοι οι μπάτσοι που (ξανά)ρθαν τώρα

Την Κυριακή 28 Απριλίου είχε ανακοινωθεί πίτσα μπαρ με ρεμπέτικη μουσική για την οικονομική ενίσχυση των συντρόφων — στην κατάληψη Σαλιγκάρι. Από νωρίς το πρωί υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία στο πάρκινγκ στο Τσινάρι, απέναντι από το χώρο καθώς και γύρω από την κατάληψη. Συγκεκριμένα αρκετές ομάδες ΟΠΚΕ, περιπολικά και μηχανές ομάδας ΔΙΑΣ που εναλλάσσονταν μέσα στην ημέρα. Παράλληλα πάνω από το γήπεδο του ΒΑΟ είχε σταθμεύσει μια κλούβα ΜΑΤ και στην πλατεία Τερψιθέας μια διμοιρία ομάδα ΔΡΑΣΗ.

Από την αρχή που εμφανίστηκαν πέριξ των καταλήψεων ερωτήθηκαν για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί, προφασίστηκαν καταγγελία για πιθανή διατάραξη ησυχίας κι ότι “τα παιδιά διαβάζουν για τις Πανελλαδικές”, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δε θέλαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε κανονικά στην πραγμάτωση της, παρά τη συνεχιζόμενη ενοχλητική παρουσία τους, η οποία στηρίχθηκε από αρκετό αλληλέγγυο κόσμο. Η προσπάθεια της αστυνομίας να δημιουργήσει ένταση για να δικαιολογήσει την παρουσία της κορυφώθηκε προς το τέλος της εκδήλωσης όπου χωρίς καμία αφορμή ήρθαν και τα ΜΑΤ μπροστά από το χώρο της κατάληψης. Άμεσα καλέστηκε συγκέντρωσης αλληλεγγύης για την περιφρούρηση της εκδήλωσης. Τελικά οι μπάτσοι αποχώρησαν από την περιοχή γύρω στις 11 το βράδυ χωρίς να έχουν πετύχει κάτι πέρα από το να μας αποδείξουν για ακόμα μια φορά το ποσό αργόσχολοι είναι.

Η απόπειρα καταστολής μιας εκδήλωσης όπως ένα πίτσα μπαρ πέρα από την γελοιότητά της, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά η συνέχεια του τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην Άνω Πόλη. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα μπάτσοι κατασκηνώνουν γύρω από την πλατεία Καλλιθέας από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο καθώς από την περίοδο της καραντίνας κι έπειτα, εμφανίζονται συχνά στη συγκεκριμένη πλατεία, στοχεύοντας κυρίως να ακυρώσουν πολιτικές εκδηλώσεις αλλά κι ορισμένες φορές να διώξουν κόσμο που επιλέγει να μην περάσει τη βραδιά του σε κάποιο μαγαζί.

Παράλληλα, ο νυν δήμαρχος Αγγελούδης, με πρόφαση την παραβατικότητα ζητάει αστυνομική παρουσία στη συγκεκριμένη πλατεία αλλά και στις γειτονίες της πόλης, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει δηλώσει ότι επιδιώκει ανάπλαση της περιοχής της Άνω Πόλης. Ανάπλαση, η οποία μας λέει ότι θα καλυτερεύσει τη ζωή των κατοίκων της. Όμως ποιοι θα μένουν πλέον σε μια περιοχή όπου τα νοίκια έχουν φτάσει στο θεό, όπου ολοένα και περισσότερα διαμερίσματα γίνονται airbnb κι ολοένα και περισσότερο θυμίζει τουριστική ατραξιόν; Όχι οι φτωχοί, ντόπιοι/ες και μετανάστ(ρι)ες, κάτοικοί της, αλλά οι τουρίστες κι όσοι το αντέχει η τσέπη τους. Σε αυτή την επιχείρηση αλλαγής του χαρακτήρα της γειτονιάς που ήδη διώχνει αρκετούς απο τους κατοίκους της έρχονται οι μπάτσοι ώστε να προλάβουν τυχόν αντιδράσεις. Είτε είναι οι αναρχικοί, είτε οι χωρίς χαρτιά, είτε οι μικροπαραβατικοί, είτε όσες δεν προσαρμόζονται στα πλαίσια αυτής της κοινωνίας, μπαίνουν προληπτικά στο στόχαστρο της καταστολής. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να αδειάσει τις πλατείες και τους δρόμους από πολιτικές εκδηλώσεις και κόσμο που δεν ταιριάζει στα καταναλωτικό τους πρότζεκτ.

Όλη αυτή η πολιτική δεν περιορίζεται στην Άνω Πόλη αλλά είναι κομμάτι ενός ευρύτερου πλάνου του κράτους και του κεφαλαίου να φέρουν την κοινωνία στα μέτρα τους. Περνώντας αντεργατικά νομοσχέδια νομιμοποιούν την ήδη υπάρχουσα εργασιακή ζούγκλα, ενθαρρύνοντας τα αφεντικά να φουσκώσουν τις τιμές στις πλάτες της κοινωνικής βάσης φτάνουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας στα όρια της επιβίωσης. Εκτοπίζοντας τους φτωχούς όλο και πιο μακριά από το κέντρο και διώχνοντας τον κόσμο από τις πλατείες ώστε να καταναλώσει σε μαγαζιά προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοφορίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των ίδιων των γειτονιών και των πόλεών μας. Συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟ και έμμεσα στους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή σήμερα, μας προετοιμάζουν να πολεμήσουμε και να σκοτωθούμε για τα δικά τους συμφέροντα αύριο. Κυνηγώντας τους μικροπωλητές χωρίς άδειες στις λαϊκές, εκκενώνοντας καταλήψεις, εμποδίζοντας την πραγμάτωση δημόσιων πολιτικών εκδηλώσεων, καταργώντας το πανεπιστημιακό άσυλο, βάζοντας μπάτσους στα πανεπιστήμια και ανοίγοντας τις πόρτες των φυλακών για όσους μικροπαρανομούν προσπαθούν να επιβάλουν το δόγμα νόμος και τάξη και να εμπεδώσουν το φόβο στον κόσμο που μπορεί να αντιδράσει σε όλα τα παραπάνω.

Από την πλευρά μας έχουμε να δηλώσουμε πως οι πλατείες μας, τα σπίτια στα οποία κατοικούμε, οι ζωές μας δεν θα αφήσουμε να μπούνε σε κανένα μεγαλεπήβολο κρατικό ή δημοτικό σχέδιο ανάπλασης. Στην προσπάθεια να κάνουν την άνω πόλη ένα τουριστικό πάρκο θα μας βρίσκουν απέναντι τους.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΎΜΕ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΈΣ ΟΙ ΠΌΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ ΜΟΝΤΈΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΈΣ

Αναρχικοί/ες

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με λευχαιμία διαγνώστηκε η Άσμα Άσαντ

ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή στα πλαστά εισιτήρια των τελικών Conference League και Final Four

Κηφισιά: Πόρτα σχολείου καταπλάκωσε μαθητές – Στο νοσοκομείο 9χρονος

Κάιρο: Λεωφορείο έπεσε στον Νείλο- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα