ΑΘΗΝΑ
19:11
|
03.05.2024
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις στο Τελ Αβίβ μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης της Ερυθραίας και αντιπάλων του προέδρου Ισαΐας Αφγουέρκι.
Διαδηλωτές κρατούν ξύλα και σημαίες κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων από Ερυθραίους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης της Ερυθραίας, στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ, 2 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις στο Τελ Αβίβ μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης της Ερυθραίας που γιόρταζαν εκδήλωση για την Ημέρα της Ερυθραίας και αντιπάλων του προέδρου Ισαΐας Αφγουέρκι, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η ισραηλινή αστυνομία εκτόξευσε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσει τις συγκρούσεις, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters στο σημείο. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν υποστηρικτές της κυβέρνησης της Ερυθραίας να χτυπούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με κλομπ.

Ισραηλινοί ιατρικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 114 άνθρωποι έχουν λάβει θεραπεία για τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων περίπου 30 αστυνομικοί.

Η βία ξέσπασε γύρω από μια εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ερυθραίας για τον εορτασμό της Ημέρας της Επανάστασης την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία τιμά την έναρξη του Πολέμου Ανεξαρτησίας της Ερυθραίας κατά της Αιθιοπίας το 1961.

Ο Ισαΐας κυβερνά από τότε που η Ερυθραία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1993. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει την κυβέρνησή του ως άκρως καταπιεστική και η χώρα βρίσκεται υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για φερόμενες καταχρήσεις.

«Γιατί φύγαμε από τη χώρα μας;», είπε στο Reuters ένας διαδηλωτής στο Τελ Αβίβ, ο Χάγκος Γκαβριότ. «Γιατί η ισραηλινή αστυνομία τους έδωσε άδεια να γιορτάσουν…για αυτόν τον δικτάτορα; Είμαστε ενάντια σε αυτό. Γιατί βρίσκομαι εδώ για να βρω καταφύγιο;»

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν άνδρες με τραύματα στο κεφάλι και ματωμένα χέρια, μερικούς πεσμένους στο έδαφος μιας παιδικής χαράς. Η αστυνομία έκανε πορεία στους δρόμους ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά των διαδηλωτών.

«Αυτή τη στιγμή, μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριακής αστυνομίας συνεχίζουν να επιχειρούν εναντίον παραβατών του νόμου στην περιοχή του Τελ Αβίβ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας.

Περίπου 25.500 Ερυθραίοι αιτούντες άσυλο ζουν αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ, σύμφωνα με την Assaf, μια οργάνωση που βοηθά τους πρόσφυγες.

Οι Ερυθραίοι που κατέφυγαν στο Ισραήλ στα σύνορά του με την Αίγυπτο λένε ότι θα αντιμετωπίσουν διώξεις εάν επαναπατριστούν. Η Ερυθραία απαιτεί άδειες εξόδου για τους πολίτες της και έχει υποχρεωτικό στρατό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι άλλη τοξικότητα

Τέμπη-«Ένα Χρόνο Μετά»: Το νέο τραγούδι των Κότσιρα και Κόμη Χ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

23χρονος Ισραηλινός ήταν νεκρός από τον Οκτώβρη και όχι όμηρος της Χαμάς…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα