ΑΘΗΝΑ
16:36
|
05.05.2024
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας θα «επηρεάσει θετικά» περιφερειακά ζητήματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν (Α) συναντά τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπνταλάχ Μπουχαμπίμπ (Δ) στη Βηρυτό του Λιβάνου την 1η Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας θα «επηρεάσει θετικά» περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Σε συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία της Τεχεράνης στη Βηρυτό στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του, ο Αμπντολαχιάν επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη διεξάγει διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με άλλες χώρες.

Αν και ο Ιρανός υπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένες χώρες, πρόσφατες αναφορές ΜΜΕ έκαναν λόγο για την επιθυμία και τις προσπάθειες του Ιράν να εξομαλύνει τις σχέσεις με αραβικές χώρες, όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Λιβύη και το Μπαχρέιν, μετά την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Ιρανός υπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας του να δημιουργήσει μονάδες ενέργειας στον Λίβανο, εάν ο τελευταίος συμφωνήσει.

Ο Αμπντολαχιάν επεσήμανε ότι η συνεχιζόμενη ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου θα περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα.

Σε άλλο σημείωμα, πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σιωνιστική οντότητα (Ισραήλ) είναι στρατηγικό λάθος και οι ηγέτες του Λιβάνου έχουν αποδείξει ότι δεν βασίζονται σε εξωτερικές επιταγές».

«Κατά τις συναντήσεις μου με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, άκουσα προτάσεις που σχετίζονται με περιφερειακές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των λιβανέζικων», συνέχισε, προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε την επιστροφή των σχέσεων στην κανονική τους κατάσταση με τη Σαουδική Αραβία και υπάρχουν μυστικές και δημόσιες συνομιλίες με άλλες χώρες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις».

Ο υπουργός τόνισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της χώρας του στον άξονα αντίστασης υπέρ του Λιβάνου να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές φιλοδοξίες.

Ο Αμπντολαχιάν δήλωσε την πλήρη απόρριψη κάθε είδους από τη χώρα του: «Οποιασδήποτε εξωτερικής παρέμβασης που επηρεάζει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων στον Λίβανο».

Πιστεύει ότι το θέμα της αποδοχής ιρανικών δωρεών «απαιτεί απόφαση από τις αρχές του Λιβάνου», επισημαίνοντας: «Μόλις γίνει αποδεκτή η δωρεά, το Ιράν είναι έτοιμο να στείλει τεχνικές ομάδες και εξοπλισμό για τη δημιουργία ενεργειακών σταθμών ισχύος 2.000 μεγαβάτ. »

Από το 2019, ο Λίβανος υφίσταται μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση ρεκόρ της αξίας του τοπικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, εκτός από την έλλειψη καυσίμων και φαρμάκων και την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Ο Αμπντολαχιάν επεσήμανε: «Οι ΗΠΑ έδωσαν χαλαρές υποσχέσεις στον Λίβανο σχετικά με το ενεργειακό ζήτημα, αλλά το θέμα της εισαγωγής φυσικού αερίου δεν έχει επιτευχθεί».

Όσον αφορά την Υεμένη, ο Ιρανός υπουργός τόνισε ότι η χώρα του: «Πάντα ζητούσε διάλογο για να σταματήσει ο πόλεμος στην Υεμένη και ελπίζουμε ότι ο υπάρχων διάλογος θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου».

Τριμερείς προσπάθειες διαμεσολάβησης από την Κίνα, το Ιράκ και το Ομάν οδήγησαν το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να υπογράψουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων τον Μάρτιο του 2023, μετά από επταετή διακοπή μετά την εισβολή στην πρεσβεία του Ριάντ στην Τεχεράνη και στο προξενείο στη Μασχάντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της εκτέλεση ενός Σαουδάραβα σιίτη κληρικού εκείνη την εποχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα