ΑΘΗΝΑ
00:38
|
29.11.2023
Είναι πολιτικοποιημένο; Η απάντηση στο X (πρώην Twitter).
Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών... ο Κόκκινος Στρατός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ξέρετε τι βλέπω; Και δεν το βλέπω τώρα, το βλέπω από την εποχή που είχαμε χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, βλέπω μια… πολιτικοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δεν μου αρέσει καθόλου!».

Αυτή η δήλωση ανήκει στον βουλευτή της ΝΔ και αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα. Ο Έβρος καίγεται για 16η ημέρα, η Ρόδος καιγόταν για 11 μερόνυχτα και ο κατάλογος με τα δασικά αποκαΐδια του φετινού Αυγούστου είναι μακρύς. Η κυβέρνηση άνοιξε μέτωπο με τους επιστήμονες απαξιώνοντας τα δεδομένα τους κατηγορώντας τους για «προπαγάνδα των αριθμών» επειδή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε ότι με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων. Τον χορό της αμφισβήτησης άνοιξε πρώτα η κ. Σοφία Βούλτεψη και ακολούθησε ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Ο επιστημονικός φορέας απάντησε για να υπερασπιστεί την αυτονόητη επιστημονική του εγκυρότητα. Ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου δήλωσε:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ως εθνικός ερευνητικός φορέας προφανώς δεν πολιτικοποιεί αλλά αντίθετα στηρίζει διαχρονικά την πολιτεία και την κοινωνία με την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης επιστημονικών δεδομένων καινοτόμων εργαλείων.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ως εθνικός ερευνητικός φορέας «προφανώς δεν πολιτικοποιεί αλλά αντίθετα στηρίζει διαχρονικά την πολιτεία και την κοινωνία με την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης επιστημονικών δεδομένων καινοτόμων εργαλειών

Αλλά και με ενημέρωση και διάθεση της γνώσης στην κοινωνία τόσο απαραίτητης σε περίοδο αμφισβήτησης του ορθολογισμού υπέρ των θεωριών συνομωσίας.

Η κοινωνική προσφορά του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών είναι διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη και δεν εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική αντιπαράθεση.

Όμως η αίγλη της επιστήμης και της επιστημονικής γνώσης λαβώνεται και απαξιώνεται όταν αμφισβητείται από επίσημα χείλη όταν χρησιμοποιείται για να στηριχθούν ή να καταρριφθούν πολιτικά αφηγήματα όταν γίνεται μήλον της έριδος αναμεσα σε πολιτικές διαμάχες.

Δυστυχώς διαχρονικά έχουν χρησιμοποιηθεί τα επιστημονικά στοιχεία και η γνώση που παρέχουμε από τα ΜΜΕ ή από πολιτικούς για να υποστηρίξουν ή να καταγγείλλουν στασεις πολιτικές.

Θυμίζω ότι αντίστοιχα τα ΜΜΕ το 2017 ανακοίνωσαν ‘Το αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Τσίπρα’ σε μία ανάλογη παρουσίαση από το ΕΑΑ επιστημονικών δεδομένων για πυρκαγιές.

Η μοναδική πολιτική που μας αφορά ως φορέα είναι η πολιτική της έρευνας για την οποία έχουμε θεσμικά την υποχρέωση να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας μέσω θεσμοθετημένων διαύλων.

Απαντήσεις στο κυβερνητικό αφήγημα έδωσαν επίσης οι χρήστες στο X (πρώην Twitter). Κάποιες με χιούμορ και άλλες με σχόλια ειρωνικά…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπλακ έβρι ντέι…

Εκεχειρία στη Γάζα… στο παρά πέντε

25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Ψυχή της ψυχής μου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα