ΑΘΗΝΑ
20:24
|
10.05.2024
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας είπε ότι η πολιτική της χώρας του να στηρίζεται αποκλειστικά στη Ρωσία για να εγγυηθεί την ασφάλειά της ήταν στρατηγικό λάθος.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan παρευρίσκεται σε συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου στη Μόσχα, Ρωσία, στις 25 Μαΐου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας είπε ότι η πολιτική της χώρας του να στηρίζεται αποκλειστικά στη Ρωσία για να εγγυηθεί την ασφάλειά της ήταν στρατηγικό λάθος, επειδή η Μόσχα δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας και βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέτυχε να διασφαλίσει την ασφάλεια της Αρμενίας ενόψει της, όπως είπε, επιθετικότητας από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για την αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν πρότεινε ότι η Μόσχα, η οποία έχει αμυντικό σύμφωνο με την Αρμενία και μια στρατιωτική βάση εκεί, δεν θεωρεί τη χώρα του ως επαρκώς φιλορωσική και είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία βρίσκεται στη διαδικασία αποχώρησης από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Ως εκ τούτου, το Ερεβάν προσπαθούσε να διαφοροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του, είπε, μια προφανής αναφορά στους δεσμούς του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις προσπάθειές του να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με άλλες χώρες της περιοχής.

«Η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Αρμενίας συνδέθηκε κατά 99,999% με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών», δήλωσε ο Πασινιάν στη La Repubblica.

«Αλλά σήμερα βλέπουμε ότι η ίδια η Ρωσία έχει ανάγκη από όπλα, όπλα και πυρομαχικά (για τον πόλεμο στην Ουκρανία) και σε αυτή την κατάσταση είναι κατανοητό ότι ακόμη κι αν το επιθυμεί, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ασφάλειας της Αρμενίας.

«Αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να μας δείξει ότι η εξάρτηση από έναν μόνο εταίρο σε θέματα ασφάλειας είναι στρατηγικό λάθος».

Τα λόγια του υπογραμμίζουν τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Αρμενίας για αυτό που πολλοί εκεί βλέπουν ως αποτυχία της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους.

Δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση στη συνέντευξη του Πασινιάν από τη Μόσχα, η οποία προήδρευσε των συνομιλιών μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού, όπως λέει η περίπλοκη αναζήτηση για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η Μόσχα στο παρελθόν έχει χαλιναγωγηθεί σε τέτοιες επικρίσεις, υπερασπίστηκε τις ενέργειές της και απέρριψε την ιδέα ότι έχει υποβαθμίσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής λόγω της Ουκρανίας.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι 120.000 κάτοικοί του είναι κατά κύριο λόγο Αρμένιοι. Αποχώρησε από τον έλεγχο του Μπακού σε έναν πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σφοδρές μάχες έλαβαν χώρα ξανά το 2020 έως ότου η Ρωσία μεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Πασινιάν κατηγόρησε τους Ρώσους ειρηνευτές που αναπτύχθηκαν για να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ότι απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπέρ των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ψήφισε η Γενική Συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

Ασκήσεις με πυρηνικά όπλα διεξάγουν Ρωσία και Λευκορωσία

Εκτός Καΐρου οι αντιπροσωπείες Χαμάς και Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα