ΑΘΗΝΑ
00:38
|
08.05.2024
Την... ύπαρξή τους στη Γαλλία χρωστάνε οι αφρικανικές χώρες σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Εμανουέλ Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την… ύπαρξή τους στη Γαλλία χρωστάνε οι αφρικανικές χώρες σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε ένα κρεσέντο ιμπεριαλιστικού παροξυσμού έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «καθήκον και ευθύνη της Γαλλίας».

«Αν δεν δεσμευόμασταν, μέσω των επιχειρήσεων Serval και Barkhane, δεν θα υπήρχε άλλο το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα υπήρχε ακόμα ο Νίγηρας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, δοξολογώντας ούτε λίγο ούτε πολύ για τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αφρικανικό έδαφος.

«Η γαλλική πολιτική, που μεταφέρω από το 2017, είναι να βγούμε από τη νοοτροπία ασφαλείας», είπε ο ίδιος προσπαθώντας να «στρογγυλέψει» τις δηλώσεις τους. «Πιστεύω σε μια πολιτική εταιρικής σχέσης όπου η Γαλλία υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και υποστηρίζει την Αφρική στην επιτυχία της. Είναι μια πραγματική εταιρική σχέση, όχι μια συγκυριαρχία ασφαλείας» κατέληξε.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο επιδεινώθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από στρατιωτικές διοικήσεις σε αυτές τις χώρες αντίστοιχα το 2020 και το 2022.

Πλήθος πολιτών στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, αμφότερες πρώην γαλλικές αποικίες, διαμαρτυρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την έντονη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στις χώρες τους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα