ΑΘΗΝΑ
04:36
|
17.05.2024
Η ανακοίνωση ήρθε ενώ η δράση τζιχαντιστικών ομάδων συνεχίζεται και η ECOWAS απειλεί με επέμβαση για την ανατροπή της στρατιωτικής κυβέρνησης.
Νιγήριοι στρατιώτες τον Μάρτιο του 2017.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα με πραξικόπημα τον Ιούλιο απαγόρευσαν σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους διεθνείς οργανισμούς να εργάζονται στις στρατιωτικές «ζώνες επιχειρήσεων», ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η οδηγία έρχεται ως απάντηση στην «τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και τη συνεχιζόμενη επιχειρησιακή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων του Νίγηρα», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που μεταδόθηκε στην δημόσια τηλεόραση και αναμεταδόθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όλες οι «δραστηριότητες ή/και κινήσεις [των εν λόγω οργανισμών] στις ζώνες επιχειρήσεων αναστέλλονται προσωρινά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζονται οι επίμαχες περιοχές.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα για το θέμα.

«Είδαμε τα δημοσιεύματα. Απευθυνόμαστε στις de facto αρχές του Νίγηρα για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό και τις συνέπειές του για το ανθρωπιστικό έργο», είπε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Αλεσάντρα Βελούτσι, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Εν μέσω της πολιτικής κρίσης στον Νίγηρα, Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι συνεχίζουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές. 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, και ενδεχομένως περισσότεροι λόγω της κρίσης, παραμένουν σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Οι εξαιρέσεις από τις κυρώσεις επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση περισσότερων ανθρωπιστικών αγαθών», σημείωνε σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΟΗΕ.

Δεκαεπτά στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα τζιχαντιστών στον Νίγηρα, δήλωσε στις 15 Αυγούστου η στρατιωτική κυβέρνηση.

Το φερόμενο συμβάν ήρθε ως υπενθύμιση της βαθιάς κρίσης ασφαλείας που περνούσε και συνεχίζει να περνά η χειμαζόμενη από τζιχαντιστικές οργανώσεις χώρα, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις ορισμένων από τις γειτονικές της χώρες που συσπειρώνονται γύρω από την ECOWAS, αλλά και η γαλλική, δηλώνουν έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά για να επαναφέρουν στην εξουσία τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Οι νέοι ηγέτες του Νίγηρα έχουν ανακοινώσει την ακύρωση μιας σειράς στρατιωτικών συμφωνιών με τη Γαλλία, η οποία έχει περίπου 1.500 στρατιώτες αναπτυγμένους στο Νιαμέι στο πλαίσιο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ.

Ωστόσο, το Παρίσι αρνήθηκε να αποσύρει τις δυνάμεις του, με το επιχείρημα ότι οι συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν με τις «νόμιμες αρχές» της πρώην αποικίας του. Η γαλλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τους νέους κυβερνήτες του Νίγηρα «παράνομες αρχές» και έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις οδηγίες τους, συμπεριλαμβανομένου και ενός τελεσιγράφου που δόθηκε προ εβδομάδας στον Γάλλο πρέσβη στη Νιαμέι να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα