ΑΘΗΝΑ
20:37
|
17.05.2024
Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα έχει καλέσει την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι να τη συνδράμουν απέναντι σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της ECOWAS.
Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, λοχαγός Ιμραήμ Τραορέ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργικό συμβούλιο της Μπουρκίνα Φάσο ενέκρινε χθες νομοσχέδιο για την αποστολή στρατιωτικού σώματος στον Νίγηρα, ανέφερε η ειδησεογραφική πύλη Burkina24.

Η Ουαγκαντούγκου ενέκρινε το σχέδιο νόμου που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτών της στον Νίγηρα, κάτι που συνάδει με τις δεσμεύσεις της χώρας.

Η ανάπτυξη στρατιωτών στον Νίγηρα θα συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Μπουκρίνα Φάσο, Κασούμ Κουλιμπαλί, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια του Νίγηρα συνδέεται στενά με αυτή της Μπουρκίνα Φάσο, ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι πραξικοπηματίες στο Νίγηρα εξουσιοδότησαν το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο να αναπτύξουν ένοπλες δυνάμεις για να αποκρούσουν οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική επίθεση, όπως αυτή με την οποία απειλεί η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).

Η ECOWAS συμφώνησε σε ένα πλάνο για μαι πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, με στόχο την «αποκατάσταση της δημοκρατίας», σύμφωνα με τον Επίτροπο Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφαλείας της ECOWAS, Αμπντέλ Φατού Μούσα.

Το Παρίσι δηλώνει επίσης πως προτίθεται να ενισχύσει μια επέμβαση της ECOWAS, εάν αυτή την αποφασίσει.

Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στρατολόγησης σε εθνικό επίπεδο για να συγκεντρώσει χιλιάδες πολίτες εθελοντές για να συνδράμουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στο να αποκρούσουν πιθανές στρατιωτικές ενέργειες.

Οι εθελοντές θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις ιατρικές προσπάθειες και να συμμετάσχουν σε ομάδες μηχανικών, υλικοτεχνικής υποστήριξης και τεχνικής υποστήριξης, είπε στο AP ο Αμσαρού Μπάκο, ένας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας στρατολόγησης.

Παρά την επιθετική γλώσσα που υιοθετούν, μια σειρά από κυβερνήσεις που έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν με στρατιώτες για μια επέμβαση στον Νίγηρα, όπως της Νιγηρίας και της Γκάνας, αντιμετωπίζουν εσωτερικές πολιτικές αντιστάσεις στην προτεινόμενη επέμβαση.

Διαβάστε ακόμα:

Η ECOWAS προς το παρόν εφαρμόζει μια εκστρατεία άσκησης πίεσης στον Νίγηρα, η οποία περιλαμβάνει το κλείσιμο των χερσαίων και εναέριων συνόρων μεταξύ των χωρών του μπλοκ και του Νίγηρα, την αναστολή όλων των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μαζί του και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της χώρας στις κεντρικές τράπεζες των μελών της ECOWAS.

Σε κοινό ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η υπουργός Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, Ολίβια Ρουάμπα, και ο ομόλογός της από το Μαλί, Αμπντουλαγιέ Ντιόπ, επανεπιβεβαίωσαν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά του Νίγηρα αποτελεί κήρυξη πολέμου κατά των χωρών τους.

«Επιβεβαίωσαν, μεταξύ άλλων, την απόρριψή τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά του λαού του Νίγηρα, η οποία θα θεωρείτο κήρυξη πολέμου».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Ψηφιακό σχολείο και ψηφιακό φροντιστήριο παρουσίασε ο Πιερρακάκης

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Οργή ακτιβίστριας στην απολογία του Ισραήλ-«Είστε ψεύτες»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα