ΑΘΗΝΑ
19:02
|
10.05.2024
Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής επιμένει να επαναλαμβάνει ότι το σενάριο μιας επέμβασης εξακολουθεί να βρίσκεται «στο τραπέζι».
Αμπντέλ Φατού Μούσα, επίτροπος της ECOWAS
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) απέρριψε πρόταση της στρατιωτικής κυβέρνησης που ανέλαβε με πραξικόπημα τον περασμένο μήνα την εξουσία στον Νίγηρα για μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση εντός τριών ετών, ανέφερε σήμερα το BBC.

«Η ECOWAS δε θα δεχθεί ξανά καμία παρατεταμένη μετάβαση στην περιοχή. Πρέπει απλά να ετοιμαστούν να παραδόσουν [την εξουσία] το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο επίτροπος της οργάνωσης για πολιτικές υποθέσεις, ειρήνη και ασφάλεια, Αμπντέλ Φατού Μούσα.

Ο στρατιωτικός ηγέτης του Νίγηρα, στρατηγός Αμπντουραχαμάνε Τσιανί, ο οποίος ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου, δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει για τις μεταβατικές αρχές εντός ενός μήνα.

Η δήλωση έρχεται μετά τις συνομιλίες των πραξικοπηματιών με μια αντιπροσωπεία της ECOWAS με επικεφαλής τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη της Νιγηρίας, Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ, στη Νιαμέι.

Ο Τσιανί επέμεινε επιπλέον στο ότι η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει όχι περισσότερο από τρία χρόνια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεργαστεί με την ECOWAS για να βρεθεί μια διέξοδος από την τρέχουσα κρίση.

Ωστόσο, απαντώντας χθες, ο επίτροπος πολιτικών υποθέσεων του μπλοκ απέρριψε το σχέδιο ως διαπραγματευτική τακτική.

Ο Μούσα είπε στο BBC ότι «η στρατιωτική πτυχή είναι πολύ ανοιχτή», αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επέμβαση της ECOWAS για την απελευθέρωση του έκπτωτου προέδρου και την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης στη Νιαμέι.

«Όσο νωρίτερα δώσουν ξανά την εξουσία στους πολίτες και επικεντρωθούν στην πρωταρχική τους ευθύνη που είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του Νίγηρα, τόσο το καλύτερο για αυτούς», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής ανακοίνωσαν ότι επελέγη μια ημερομηνία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στον Νίγηρα για την ανατροπή του πραξικοπήματος, μετά την ενεργοποίηση μιας «δύναμης εν αναμονή» από τους αρχηγούς του στρατού της ECOWAS.

Ο Μούσα είπε ότι 11 από τα 15 κράτη μέλη συμφώνησαν να συνεισφέρουν προσωπικό στην αποστολή σε περίπτωση επέμβασης.

Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, το Τσαντ και η Γουινέα έχουν αντιταχθεί στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Νιαμέι καθώς και σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των πραξικοπηματιών.

Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την ECOWAS ότι ενήργησε σύμφωνα με τις οδηγίες της Γαλλίας, η οποία έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες του μπλοκ να ανατρέψει το πραξικόπημα.

Ο Μούσα δήλωσε την Παρασκευή ότι η ECOWAS, ένας «οργανισμός που βασίζεται σε κανόνες», είναι έτοιμη να δράσει μόνη της ή με τη βοήθεια «άλλων εταίρων που αγαπούν τη δημοκρατία».

Σε τηλεοπτική ομιλία το Σάββατο, ο στρατηγός Τσιανί επέμεινε ότι ο Νίγηρας δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά υποσχέθηκε ότι είναι έτοιμος να αμυνθεί έναντι κάθε εξωτερικής «επιθετικότητας».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Ξανά πρωθυπουργός ο Μιχαήλ Μισούστιν (upd)

Υπέρ των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ψήφισε η Γενική Συνέλευση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ακρίβεια και τον υψηλό ΦΠΑ

UNRWA: Κλείνουν τα κεντρικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά από εμπρηστική επίθεση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα