Ακόμη μία όψη του ρατσιστικού προφίλ της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναδεικνύουν οι δηλώσεις και κινήσεις υπουργών μετά τις επεισοδιακές συγκρούσεις μεταξύ Ερυθραίων μεταναστών, πολέμιων και υποστηρικτών της κυβέρνησης της χώρας τους, στο Τελ Αβίβ το περασμένο Σάββατο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 150 ατόμων (οι 49 αστυνομικοί).
Σχέδιο απέλασης 1.000 μεταναστών.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Νετανιάχου μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε πως οι Ερυθραίοι διαδηλωτές υπερέβησαν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησής του, ζητώντας να ληφθούν «άμεσα μέτρα» συμπεριλαμβανομένης της απέλασης 1.000 Ερυθραίων υποστηρικτών της κυβέρνησης της χώρας του Ερυθραίου Προέδρου Ησαΐα Αφουέρκι.
«Προφανώς δεν μπορούν να υποστηρίζουν ότι είναι πρόσφυγες. Στηρίζουν αυτό το καθεστώς (της Ερυθραίας). Εάν το στηρίζουν σε τέτοιο βαθμό, μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, στο Ισραήλ βρίσκονταν ως τότε 17.850 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι παράτυποι μετανάστες που έφθασαν στο Ισραήλ, από τη χερσόνησο του Σινά πριν από πολλά χρόνια και έχουν εγκατασταθεί σε φτωχογειτονιές κυρίως του νοτίου Τελ Αβίβ.
Όμως δεν είναι μόνον το σχέδιο απέλασης που μελετά η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Και σχέδιο αναγκαστικής μετεγκατάστασης
Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν, και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότειναν την Κυριακή οι Αφρικανοί μετανάστες που ζουν στο νότιο Τελ Αβίβ «να μετακινηθούν» ακουσίως, ακόμη και με την άσκηση βίας, προς τα βόρεια προάστια της πόλης.
«Ας τους μετακινήσουμε στο βόρειο Τελ Αβίβ» δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12,που επικαλείται σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, ρωτώντας στη συνέχεια τον υπουργό Δικαιοσύνης πώς μπορούν να προωθήσουν μέτρο που «να περιορίζει το χώρο διαμονής τους».
Ο Λεβίν απάντησε: «Ας περάσουμε έναν τέτοιο νόμο. Εάν βρίσκονταν κοντά στα σπίτια συγκεκριμένων ατόμων, αυτά τα επεισόδια δεν θα γίνονταν…και τι θα κάνουμε με την απέλαση; Ας προκαλέσουμε το Ανώτατο Δικαστήριο και την απόφασή του… είναι μακριά από ό,τι συμβαίνει. Ζουν (σ.σ. οι δικαστές) όπου ζουν και τους νοιάζει ελάχιστα…».
Σε αυτή την απίστευτη αλλά αληθινή στιχομυθία μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου παρενέβη και ο Κρατικός Εισαγελέας Αμίτ Άισμαν, που ήταν στη συνάντηση, και φέρεται να απάντησε πως «ακόμη και εάν ήταν δυνατόν να απελαθούν, κανείς δεν θα τους έπαιρνε…Ιδιαίτερα εάν υπάρχουν ποινικές διώξεις εναντίον τους».