ΑΘΗΝΑ
21:25
|
29.09.2024
Οι πολωνικές αρχές έχουν τους φακέλους περίπου 80.000 Ουκρανών ηλικίας 18-60 ετών, που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Πολωνία.
Πολωνή συνοριοφύλακας σε συνοριακό πέρασμα από την Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πολωνικές αρχές άρχισαν να εκδίδουν στην Ουκρανία άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης που έφυγαν παράνομα από την χώρα μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ανέφερε η πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει διμερούς συμφωνίας, η Πολωνία έχει ήδη εκδώσει Ουκρανούς πολίτες που φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολωνικής Συνοριοφυλακής, μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, περίπου 2,87 εκατομμύρια Ουκρανοί ηλικίας 18 έως 60 ετών έχουν εισέλθει στην Πολωνία. Περίπου 2,8 εκατομμύρια επέστρεψαν τους τελευταίους 18 μήνες.

Η πολωνική συνοριακή φρουρά είπε στη Rzeczpospolita ότι έχει φακέλους 79.754 Ουκρανών ανδρών ηλικίας 18 έως 60 ετών (πρόκειται για την ηλικιακή κατηγορία που το Κίεβο απαγόρευσε πέρυσι στα μέλη της να φύγουν από τη χώρα χωρίς ειδική απαλλαγή) οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται σε πολωνικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

«Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός για την Ουκρανία, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να επιστρατευθούν για να ενισχύσουν τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, ενισχύοντας έτσι την άμυνα και την ασφάλειά μας», ανέφερε, σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου στο κοινοβούλιο και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα εθνικής ασφάλειας, άμυνας και πληροφοριών, είπε ο Φίοντορ Βενισλάφσκι.

Η Rzeczpospolita πρόσθεσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του Κιέβου να φέρει σε πέρας το γραφειοκρατικό σκέλος της υποβολής μαζικών αιτήσεων εκδόσεων, καθώς και γύρω από την ικανότητα και την προθυμία της Βαρσοβίας να ανταποκριθεί.

Ωστόσο, ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Κίεβο για όποιον φέρεται να πλήρωσε για να πετύχει την έξοδο του από την Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον στόχο του εντάλματος, του οποίου οι ταξιδιωτικές επιλογές στην Ευρώπη θα γίνονταν πολύ περιορισμένες, εκτίμησε η Rzeczpospolita.

«Εάν συλλάβουμε έναν τέτοιο αλλοδαπό, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός απλού ελέγχου στο δρόμο, το Εθνικό μας Αστυνομικό Σύστημα Πληροφοριών θα δείξει ότι καταζητείται από την Εισαγγελία της Ουκρανίας, επειδή υπάρχουν δεδομένα της Ιντερπόλ. Θέτουμε υπό κράτηση ένα τέτοιο άτομο, ενημερώνουμε την εισαγγελία και το δικαστήριο αποφασίζει για την έκδοση», εξήγησε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Πολωνικής αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα