ΑΘΗΝΑ
05:26
|
17.05.2024
Αντιδράσεις προκαλούν οι κατεδαφίσεις κτιρίων στη Βεγγάζη και στους ειδικούς του ΟΗΕ.
Μέρος της κατεδάφισης κτιρίων στη Βεγγάζη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις έντονες αντιδράσεις ειδικών του ΟΗΕ προκαλούν τα σχέδια οικιστικής ανάπτυξης της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που είναι αρχηγός του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ειδικών του ΟΗΕ που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ, ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού από τον Μάρτιο έχει διώξει από τις εστίες τους πάνω από 20.000 κατοίκους της Βεγγάζης σε σύντομο χρονικό διάστημα απαιτώντας να αποποιηθούν τίτλους ιδιοκτησίας ή να την εκχωρήσουν δίχως σοβαρή αποζημίωση.

Στην ανακοίνωση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναφέρεται πως το σχέδιο ανάπτυξης της Βεγγάζης συμπεριλαμβάνει την καταστροφή ενός μέρους του κέντρου της πόλης, όπως παραδοσιακές συνοικίες, κτίρια που θεωρούνται προστατευόμενα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς,νεοκλασσικά κτίρια, κτίρια της ιταλικής αποικιοκρατίας και πολλές οικιστικές μονάδες.

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι σκόπιμες κατεδαφίσεις τέτοιων συνοικιών δημιουργούν μόνιμη αλλαγή στον οικιστικό ιστό και στην εμφάνιση της πόλης, επισημαίνοντας παράλληλα πως τα σχέδια οικιστικού ανασχεδιασμού της Βεγγάζης γίνονται δίχως να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους της πόλης που ζουν σε υπό κατεδάφιση περιοχές, ή περιοχές στις οποίες ήδη καταστράφηκαν κτίρια.

Σήμερα στη Βεγγάζη, ο διορισμένος πρωθυπουργός από το εκλεγμένο κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, Οσάμα Χάμαντ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανοικοδόμησης Βεγγάζης, Χατίμ αλ Αράμπι τονίζοντας την ανάγκη να εκτιμηθεί η κατάσταση στην περιοχή και να ελεχθεί το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.

Σε συναντήσεις που είχε με πολίτες και κατοίκους της Βεγγάζης έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων για κατεστραμμένους δρόμους, σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες αλλά και για τα σπίτια που έχασαν χιλιάδες προκειμένου να ξεκινήσουν τα φιλόδοξα σχέδια αναμόρφωσης της πόλης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα