ΑΘΗΝΑ
08:10
|
03.05.2024
Ο Ρίσι Σούνακ, τότε υπουργός Οικονομικών, αρνήθηκε τη χρηματοδότηση για επισκευές σε περισσότερα από 300 σχολεία που σήμερα κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Καταρρέουν πολλά σχολικά κτίρια στη Βρετανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλές σχολικές εγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια. Εκπαιδευτικοί και γονείς φοβούνται για την ασφάλεια των μαθητών καθώς ο κίνδυνος κατάρρευσης σχολικών κτιρίων είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Οι εκπαιδευτικοί υποδεικνύουν ως βασικό υπεύθυνο για την υπονόμευση των σχολικών υποδομών τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει σωστά ένα πρόγραμμα επισκευών όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στοιχεία και εκθέσεις για ετοιμόρροπους τσιμεντένιους τοίχους σε πολλά σχολεία, είπε πρώην αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Παιδείας στο BBC.

Tο Υπουργείο είχε πληροφορήσει τον Ρίσι Σούνακ, τότε υπουργό Οικονομικών, ότι υπήρχε ανάγκη ανοικοδόμησης 300 έως 400 σχολείων τον χρόνο στην Αγγλία. O Σούνακ, όμως ενέκρινε κονδύλιο μόνο για 100 σχολεία, το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε στα μισά, δηλαδή σε 50, δήλωσε ο Τζόναθαν Σλέιτερ, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Παιδείας από το 2016 έως το 2020.

Όλοι οι υπουργοί των Συντηρητικών είχαν ως προτεραιότητα την ανέγερση νέων σχολείων, είπε σήμερα ο Σλέιτερ στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, ημέρα επιστροφής των μαθητών στα θρανία για τη νέα σχολική περίοδο. «Για μένα ως ειδικός, αυτό θα έπρεπε να είναι σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την ασφάλεια (των ήδη υπαρχόντων σχολείων)», σχολίασε ο Σλέιτερ. «Αλλά η πολιτική έχει να κάνει με επιλογές. Και αυτή ήταν μια επιλογή που έκαναν».

Εν μέσω της νέας πολιτικής και εκπαιδευτικής κρίσης σχετικά με την καταλληλότητα των σχολείων που κατασκευάστηκαν με οπλισμένο αυτόκλειστο αεριωμένο σκυρόδεμα (Raac) από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990, η γραμματέας εκπαίδευσης, Τζίλιαν Κίγκαν, υποστήριξε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα σχολικά κτίρια μπορεί να επηρεαστούν από το προβληματικό σκυρόδεμα και πόσα από αυτά ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσουν. Την ίδια ώρα, μηχανικοί συνεχίζουν τις επιθεωρήσεις σε σχολικά κτίρια της Αγγλίας.

Η Κίγκαν, η οποία διευκρίνισε ότι ο πλήρης κατάλογος των σχολείων που επηρεάζονται θα δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει υιοθετήσει «μια πολύ προσεκτική προσέγγιση» στα εν λόγω ζητήματα και ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ήσυχοι καθώς «η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα επιστρέψει κανονικά στα σχολεία».

Στη συνέντευξη-καταγγελία, ο Σλέιτερ ανέφερε ότι δύο έρευνες για το συγκεκριμένο οικοδομικό υλικό (Raac) σε σχολεία είχαν αποκαλύψει την έκταση της εργασίας που απαιτείται για να διορθωθεί μια μέθοδος δόμησης που υποτίθεται ότι είναι χρονικά περιορισμένη -σε περίπου 30 χρόνια χρήσης-, με κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις ξαφνικής κατάρρευσης και καταστροφής μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος. Τόνισε ότι είναι «απογοητευτικό» το ότι το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδότησε μόνο το ένα τρίτο έως το ένα τέταρτο της απαιτούμενης εργασίας.

Το Εργατικό Κόμμα κατηγόρησε, με τη σειρά του, τον πρωθυπουργό Ρίσι Σόυνακ ότι «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών».

Οι Εργατικοί λένε ότι οι δαπάνες για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης σχολείων έχουν περικοπεί από το 2019.

«Η ανάλυση του Εργατικού Κόμματος αποκάλυψε ότι οι δαπάνες για την ανοικοδόμηση των σχολείων το 2019-20 ήταν 765 εκατομμύρια λίρες, αλλά αφότου ο Σούνακ έγινε υπουργός Οικονομικών μειώθηκε στις 560 εκατομμύρια λίρες το 2020-21 και μόλις στα 416 εκατομμύρια το 2021-22, μια μείωση 41% συνολικά», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος των Εργατικών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα