ΑΘΗΝΑ
10:13
|
27.04.2024
Ο ηγέτης του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Γκαμπόν Αλί Μπόνγκο θα μιλήσει για πρώτη φορά στο έθνος ως μεταβατικός πρόεδρος.
Ο στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, ηγέτης του πραξικοπήματος στην Γκαμπόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Γκαμπόν Αλί Μπόνγκο θα μιλήσει για πρώτη φορά στο έθνος ως μεταβατικός πρόεδρος σήμερα Δευτέρα 4/9 μετά από την τελετή ορκωμοσίας που φαίνεται να εδραιώνει την εξουσία της χούντας.

Στο όγδοο πραξικόπημα της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής μέσα σε τρία χρόνια, στρατιωτικοί με επικεφαλής τον στρατηγό Μπρις Ολγκί Γκεμά κατέλαβαν την εξουσία στις 30 Αυγούστου, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι ο Μπόνγκο είχε εξασφαλίσει τρίτη θητεία σε εκλογές – ένα αποτέλεσμα που ακύρωσαν και είπαν ότι δεν ήταν αξιόπιστο.

Η νέα στρατιωτική ηγεσία δεν έχει πει ακόμη πόσο καιρό προβλέπει να μείνει στην εξουσία. Την περασμένη Παρασκευή, ο Γκεμά είπε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές «με ταχείς και σίγουρους ρυθμούς», αλλά προειδοποίησε ότι η υπερβολική βιασύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές χωρίς αξιοπιστία.

Η κύρια αντιπολίτευση της Γκαμπόν, Alternance 2023, η οποία υποστηρίζει ότι είναι ο νόμιμος νικητής των εκλογών της 26ης Αυγούστου, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τους πραξικοπηματίες να παραδώσουν την εξουσία στον λαό.

Μέλη του Alternance 2023 συναντήθηκαν με τον στρατηγό Γκεμά την Κυριακή για συνομιλίες, δήλωσε στο Reuters πηγή της συμμαχίας, χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μπόνγκο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εξελέγη το 2009, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 1967. Οι αντίπαλοι λένε ότι η οικογένεια του έκανε πολύ λίγα για να μοιραστεί τον πλούτο του πετρελαίου και των ορυχείων της Γκαμπόν με τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα