ΑΘΗΝΑ
01:33
|
28.02.2024
«Φοβάμαι ότι τα ανέμελα καλοκαίρια όπως τα ξέραμε ή τα φανταζόμασταν θα πάψουν να υπάρξουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση σε όλους τους πολίτες να υπακούσουν τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας καθώς είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων χωρίς τη συνεργασία τους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον εισαγωγικό διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο τακτικής συνάντησής τους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν αφορά το μέλλον αλλά το παρόν. «Είναι εδώ και δεν χρειαζόμαστε τους επιστήμονες να μας το πουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ειδικά, δε, για την κακοκαιρία Daniel που είναι σε εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να υπακούν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριζόμαστε τέτοια φαινόμενα χωρίς τη συνεργασία των πολιτών».

«Το φετινό καλοκαίρι μας θύμισε τις δύο όψεις του Ιανού. Από τη μια έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό και από την άλλη μια σειρά κρίσεων πολιτικής προστασίας με πολύ δύσκολες πυρκαγιές. Ειδικά στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών. Τώρα έχουμε ένα ακραίο φαινόμενο σε εξέλιξη και γι’ αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες.

Η κλιματική κρίση αφορά όχι το μέλλον αλλά το παρόν. Είναι εδώ και δεν χρειαζόμαστε τους επιστήμονες να μας το πουν συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «φέτος το καλοκαίρι δοκιμαστήκαμε στο μέτωπο των πυρκαγιών. Εκ του αποτελέσματος δεν τα καταφέραμε όσο καλά θέλαμε».

Ειδικά για την περιοχή του Έβρου στην οποίο αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα ανακοινώσω άμεσα μέτρα στήριξης πρωτίστως για τον πρωτογενή τομέα αλλά και μέτρα για την αποκατάσταση και την περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος για να δώσουμε στην φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί με τους δικούς της ρυθμούς».

«Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε τον σχεδιασμό για ένα κράτος που θα είναι πιο ανθεκτικό. Ο πήχης των πολιτών μπαίνει όλο και πιο ψηλά γιατί τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε πιο ακραίες εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και θα το κάνουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «αυτό απαιτεί μια συστράτευση όλης της κοινωνίας και όλου του κράτους σε όλα τα επίπεδα».

Όπως σχολίασε «φοβάμαι ότι τα ανέμελα καλοκαίρια όπως τα ξέραμε ή τα φανταζόμασταν θα πάψουν να υπάρξουν. Τα καλοκαίρια θα είναι όλο και πιο δύσκολα».

Επανερχόμενος, δε, στην εν εξελίξει κακοκαιρία Daniel, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το πρώτο που προέχει – καθώς έχουμε δύσκολες 24 ώρες μπροστά μας – είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό περνάει μέσα από τη συμμόρφωση με τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας».

Υπάρχουν ορισμένα φαινόμενα που ξεπερνούν τις δυνατότητες του ανθρώπου. Όσα αντιπλημμυρικά έργα και να έχουμε αν πέσει ένας πρωτοφανής όγκου νερού ό,τι και να κάνουμε δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Με αφορμή την «διόλου ευκαταφρόνητη στήριξη» που έλαβε η Σλοβενία μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που την έπληξαν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «υποχρέωση της Ευρώπης στα πλαίσια της αναθεώρησης των προϋπολογισμών να στηρίξει την πολιτική προστασία και την αποκατάσταση των ζημιών» προσθέτοντας ότι θα διεκδικήσομε στήριξη για την περιοχή του Έβρου για να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης».

«Θα είμαστε κοντά τους, θα είμαι προσωπικά κοντά τους ώστε να παραμείνουν στη γη τους και να ξεπεράσουν την καταστροφή που υπέστησαν» κατέληξε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έγινε με αποτελεσματικό τρόπο και στη Βόρεια Εύβοια μετά τη μεγάλη φωτιά του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Δάνειο 60 δισ. δολαρίων αναζητά το Ισραήλ

Το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης μελετά στο Ελσίνκι ο Δένδιας

Το ψήφισμα της Καρυστιανού υπογράφει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα