ΑΘΗΝΑ
21:46
|
06.05.2024
Πολλά ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να φέρει σχετικό ψήφισμα στο κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα.
Ο ηγέτης του BJP και πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, και ο ηγέτης του INC, Ραχούλ Γκάντι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αντικατέστησε το «Ινδία» με το σανσκριτικό «Μπάρατ» στις προσκλήσεις για δείπνο που εστάλησαν στους επισκέπτες που θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) αυτής της εβδομάδας, πυροδοτώντας εικασίες ότι η επίσημη ονομασία της χώρας θα αλλάξει.

Ο Ντραουπάντι Μούρμου αναφέρεται ως «Πρόεδρος του Μπάρατ» αντί για «Πρόεδρος της Ινδίας» στην πρόσκληση που εστάλη σήμερα στους προσκεκλημένους της G20.

Η επίμαχη πρόσκληση σε δείπνο

Η Ινδία φιλοξενεί την ετήσια σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί το Σάββατο και την Κυριακή. Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα παραστούν.

Η χώρα των πάνω από 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι επίσημα γνωστή με δύο ονομασίες, Ινδία και Μπάρατ, αλλά η πρώτο χρησιμοποιείται πιο συχνά, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το «Μπάρατ» είναι μια σανσκριτική λέξη που πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι χρονολογείται από τα πρώτα ινδουιστικά κείμενα. Η λέξη χρησιμοποιείται επίσης ως μια εναλλακτική προς το «Ινδία» στα Χίντι για την Ινδία.

Αξιωματούχοι του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Μόντι υποστηρίζουν την αλλαγή.

Υποστηρίζουν ότι το όνομα Ινδία εισήχθη από Βρετανούς αποικιοκράτες και είναι «σύμβολο της σκλαβιάς». Οι Βρετανοί κυβέρνησαν την Ινδία για περίπου 200 χρόνια έως ότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1947.

Το BJP έχει προσπαθήσει εδώ και καιρό να διαγράψει ονόματα που σχετίζονται με τη Μογγολική αυτοκρατορία της Ινδίας και το αποικιακό παρελθόν της χώρας. Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι επιδιώκει μια εθνικιστική ατζέντα με στόχο τη μετάβαση από μια συνταγματικά κοσμική Ινδία σε ένα εθνικά ινδουιστικό κράτος.

Το 2015, η περίφημη οδός Aurangzeb του Νέου Δελχί, που πήρε το όνομά της από έναν βασιλιά των Μογγάλων, άλλαξε σε Dr APJ Abdul Kalam Road μετά από διαμαρτυρίες στελεχών του κόμματος του Μόντι.

Πέρυσι, η κυβέρνηση μετονόμασε επίσης μια λεωφόρο της αποικιακής εποχής στην καρδιά του Νέου Δελχί που χρησιμοποιείται για τελετουργικές στρατιωτικές παρελάσεις.

Η κυβέρνηση του Μόντι υποστηρίζει ότι οι αλλαγές ονομασιών αποτελούν μια προσπάθεια για την ανάκτηση του ινδουιστικού παρελθόντος της Ινδίας.

«Ένα άλλο πλήγμα στη νοοτροπία της δουλείας», έγραψε ο κορυφαίος εκλεγμένος αξιωματούχος της πολιτείας Ουταράχαντ, Πουσκάρ Σινγκ Ντάμι, στο X (πρώην Twitter).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ινδίας, ωστόσο, επέκριναν την κίνηση της κυβέρνησης.

«Το Γραφείο του Προέδρου έστειλε μια πρόσκληση για δείπνο της G20 στις 9 Σεπτεμβρίου στο όνομα του “Προέδρου του Bharat” αντί του “Προέδρου της Ινδίας”»”, ως είθισται», έγραψε στα Αγγλικά στο Χ ο Χαϊράμ Ραμές, στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο».

«Τώρα, το Άρθρο 1 του Συντάγματος γράφει: «Το Μπάρατ, που ήταν η Ινδία, θα είναι Ένωση Κρατών». Αλλά τώρα ακόμα και αυτή η “Ένωση Κρατών” δέχεται επίθεση», πρόσθεσε, κατηγορώντας σε επόμενη ανάρτησή του τον Μόντι ότι διαρρηγνύει την ενότητα της Ινδίας.

Ο βουλευτής του υπό την ηγεσία του Ραχούλ Γκάντι κόμματος του Κογκρέσου Σάσι Ταρούρ έγραψε στο X (επίσης στα Αγγλικά) ότι οι Ινδοί θα πρέπει «να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν και τις δύο λέξεις αντί να εγκαταλείψουν τις αξιώσεις μας σε ένα όνομα που παραπέμπει στην ιστορία, ένα όνομα που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο» αν και αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό εμπόδιο στη χρήση της ονομασίας «Μπάρατ».

«Ενώ δεν υπάρχει συνταγματική αντίρρηση να αποκαλείται η Ινδία “Μπάρατ”, που είναι ένα από τα δύο επίσημα ονόματα της χώρας, ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο ανόητη ώστε να απαρνηθεί εντελώς το “Ινδία”, το οποίο έχει ανυπολόγιστη αξία ως φίρμα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του BJP, Τζαγάτ Πρακάς Νάντα, επέκρινε το κόμμα του Κογκρέσου.

«Γιατί το Κογκρέσο έχει τόσες αντιρρήσεις σε κάθε θέμα που σχετίζεται με την τιμή και την υπερηφάνεια της χώρας;» έγραψε στα Χίντι στο X. «Είναι σαφές ότι το Κογκρέσο δεν σέβεται τη χώρα, ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους συνταγματικούς θεσμούς».

Οι αντιμαχίες γύρω από την ονομασία της χώρας έχουν κερδίσει έδαφος από τότε που τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν τον Ιούλιο μια νέα συμμαχία – που ονομάζεται Indian National Developmental Inclusive Alliance, ή INDIA – για να ανατρέψoυν τον Μόντι, νικώντας το κόμμα του στις εθνικές εκλογές του 2024.

Έκτοτε, ορισμένοι αξιωματούχοι του κόμματος του Μόντι ζήτησαν να ονομαστεί η χώρα Μπάρατ αντί για Ινδία.

Πολλά ινδικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές, ανέφεραν σήμερα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να φέρει σχετικό ψήφισμα κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει την ατζέντα της συνεδρίασης που θα διεξαχθεί στις 18-22 Σεπτεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα