ΑΘΗΝΑ
17:09
|
07.05.2024
Οι κρατικοί υπάλληλοι στη Νιγηρία απεργούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής που επιδεινώθηκε από την κατάργηση των επιδοτήσεων βενζίνης.
Μέλη του Εργατικού Κογκρέσου της Νιγηρίας διαδηλώνουν στο δρόμο στο Λάγος της Νιγηρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εργατικό Κογκρέσο της Νιγηρίας ξεκίνησε μια διήμερη «προειδοποιητική απεργία», τη δεύτερη τους σε περισσότερο από ένα μήνα, για να διαμαρτυρηθεί για το αυξανόμενο κόστος ζωής που προκαλείται από την κατάργηση των επιδοτήσεων βενζίνης από την κυβέρνηση.

Το συνδικάτο, η μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο, απείλησε την Τρίτη να «κλείσει» τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για βελτιωμένη ευημερία. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι η απόφαση του προέδρου της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου να καταργήσει τις επιδοτήσεις βενζίνης τον Μάιο «έχει εξαπολύσει τεράστια ταλαιπωρία στους νιγηριανούς εργαζόμενους και τις μάζες».

Οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για την αποτροπή της απεργίας απέτυχαν το απόγευμα της Δευτέρας, αφού οι ηγέτες των εργατικών συνδικάτων απέφυγαν μια συνάντηση που κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας. Προερχόμενη από όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και του ηλεκτρισμού, η απεργία των εργαζομένων αναμένεται να διαταράξει τις δραστηριότητες σε πολλά γραφεία, επηρεαζόμενη περαιτέρω από τη μείωση των κρατικών εσόδων και την κλοπή πετρελαίου.

Ο πρόεδρος του εργατικού συλλόγου, Τζο Ατζάερο, είπε ότι θα υπάρξει «ολικό και αόριστο κλείσιμο του έθνους» σε δύο εβδομάδες, εκτός εάν η κυβέρνηση εκπληρώσει τα αιτήματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μισθών. Το συνδικάτο είχε διακόψει την απεργία της 2ας Αυγούστου μετά τη συνάντηση του Τινούμπου για διαπραγματεύσεις.

Στην ορκωμοσία του τον Μάιο, ο πρόεδρος είχε υποσχεθεί να επαναφέρει την οικονομία σε καλύτερους ρυθμούς, αυξάνοντας την ελπίδα μεταξύ των επενδυτών και των πολιτών μετά από μια σειρά σφαλμάτων πολιτικής που οδήγησαν σε δύο υφέσεις υπό την οκταετή θητεία του προκατόχου του, Μουχαμαντού Μπουχάρι.

Από τότε που κατήργησε την επιδότηση την πρώτη ημέρα της θητείας του, οι τιμές της βενζίνης σχεδόν τριπλασιάστηκαν στη Νιγηρία, εξοργίζοντας τα συνδικάτα και προκαλώντας αύξηση του κόστους μεταφοράς. Η αύξηση των τιμών έπληξε επίσης τις μικρές επιχειρήσεις και εκατομμύρια νοικοκυριά που βασίζονται σε γεννήτριες βενζίνης για ενέργεια λόγω της διακοπτόμενης παροχής στο δίκτυο. Η υποτίμηση του νομίσματος από την κυβέρνηση αύξησε περαιτέρω τις τιμές των βασικών αγαθών.

Οι επικριτές έχουν κατηγορήσει τον Τινούμπου ότι δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να μετριάσει τις επιπτώσεις των πολιτικών του.

Η διοίκηση του Τιμούμπου έχει λάβει πολλά μέτρα για να ανακουφίσει τις δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει δάνεια και επιχορηγήσεις σε πολιτείες. Αλλά οι εργαζόμενοι είπαν ότι τέτοια βήματα δεν φτάνουν αρκετά μακριά όταν οι μισθοί τους παραμένουν οι ίδιοι.

Πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν για τη μεταφορά στη δουλειά, είπε ο Ατζαέρο, μιλώντας για την «μαζική ταλαιπωρία και τη φτώχεια που βιώνεται σε όλη τη χώρα».

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, είπε ότι μια απεργία θα επιδεινώσει την κατάσταση των Νιγηριανών και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να βρει τρόπους επίλυσης της διαφοράς. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε μια ατμόσφαιρα χωρίς εργασιακή ειρήνη», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Simon Lalong.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα