ΑΘΗΝΑ
03:13
|
03.05.2024
Η δημόσια παρέμβαση του γενικού επιτελάρχη του ισραηλινού στρατού αποκαλύπτει τις διαστάσεις του κινήματος νεαρών αρνητών της στρατιωτικής θητείας.
Νέοι και νέες στο Ισραήλ αρνούνται να υπηρετήσουν στο στρατό κατοχής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να περιορίσει το εντεινόμενο κύμα εκατοντάδων νέων ανδρών και γυναικών που αρνούνται να καταταχθούν στον στρατό συμμετέχοντας ακουσίως στην κατοχή των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης επιχείρησε σήμερα ο Ισραηλινός επιτελάρχης στρατηγός Χέρτζι Χαλέβι.

«Όσοι νέοι σκέφτεστε να μην καταταγείτε θα σας πω κάτι ξεκάθαρα: Θα ζούμε πάντα εδώ στο κράτος του Ισραήλ. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να το υπερασπιστείτε. Όποιος σκέφτεται να μην υπηρετήσει, ας αναρωτηθούν τι θα συμβεί αν συμπεριφερθούν όλοι έτσι… Σε μέρες αντιπαραθέσεων, όσο δύσκολες και εάν είναι, κανείς δεν θα πρέπει να χάσει την κατεύθυνσή του και ο ισραηλινός στρατός είναι το σωστό μέρος» είπε ο στρατηγός εκφράζοντας εμμέσως αλλά σαφώς την «αγωνία» του για το εντεινόμενο κύμα αρνητών στον ισραηλινό στρατό κατοχής.

Οι πιο ευσυνείδητη νεολαίοι στο Ισραήλ αρνούνται να υπηρετήσουν στον κατοχικό στρατό

Κίνημα αρνητών στράτευσης στα σχολεία

Λίγες μέρες πριν , 200 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έστειλαν κοινή επιστολή στο φημισμένο Εβραϊκό Γυμνάσιο Χερτζίλια (Herzliya Hebrew Gymnasium) δηλώνοντας ξεκάθαρα πως δεν θα υπηρετήσουν στον στρατό γιατί δεν θέλουν να υπηρετήσουν την κατοχή των Παλαιστινίων, τη δικαστική μεταρρύθμιση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ούτε τους εβραϊκούς εποικισμούς.

Το φημισμένο γυμνάσιο Εβραϊκό Γυμνάσιο Χερτζίλια

Η πρωτοβουλία τους συνοδεύτηκε μάλιστα και με βίντεο που αναρτήθηκε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τον τίτλο «Η Νεολαία Απέναντι στη δικτατορία».

Μάλιστα την Κυριακή  ο διευθυντής του σχολείου, Ζεέβ Ντεγκάνι, παραιτήθηκε όταν το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη ματαίωση εκδήλωσης στην οποία 200 μαθητές Τρίτης Λυκείου θα ανακοίνωναν την απόφασή τους για άρνηση στη στράτευση. Η κίνηση του Ντεγκανί προκάλεσε θετικά σχόλια του μεγαλύτερου μέρους των μαθητών του σχολείου του.

Ο διευθυντής του Εβραϊκού Γυμνασίου Χερτζίλια, Ζεέβ Ντεγκάνι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα