ΑΘΗΝΑ
10:02
|
07.05.2024
Η εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών.
Τα κεντρικά της BND στο Βερολίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατηγορία της προδοσίας απαγγέλθηκε σε υψηλόβαθμο αξιωματικό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που φέρεται να μεταβίβασε κρατικά μυστικά στη Ρωσία, σύμφωνα με το BBC.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Κάρστεν Λ κοινοποίησε πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την μισθοφορική οργάνωση Wagner, λαμβάνοντας περίπου 400.000 ευρώ, αναφέρουν δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο.

Για προδοσία κατηγορείται επίσης ένας ακόμα Γερμανός, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι ενεργούσε ως μεταφορέας των πληροφοριών.

Και οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Ο υπάλληλος στην υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας (BND), γνωστός μόνο ως Κάρστεν Λ, σύμφωνα με τον γερμανικό κανονισμό απορρήτου, επέβλεπε ένα τμήμα που παρακολουθούσε τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες στο εξωτερικό.

Ο Κάρστεν Λ συνελήφθη στο Βερολίνο τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο συνεργό του, Άρθουρ Ε, ένα μήνα αφότου έφτασε στη Γερμανία με πτήση από τις ΗΠΑ.

Γερμανός επιχειρηματίας γεννημένος στη Ρωσία, ο Άρθουρ Ε κατηγορείται ότι ταξίδεψε στη Μόσχα και παρέδωσε πληροφορίες στην υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, FSB.

Και οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν από τον γενικό εισαγγελέα της Γερμανίας για «προδοσία σε μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση», αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ένα δικαστήριο στο Βερολίνο πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα εκδικάσει την υπόθεση.

Τα γερμανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Άρθουρ Ε «κελάηδησε σαν πουλάκι» μετά τη σύλληψή του. Οι δύο άνδρες φέρονται να είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά σε ένα ιδιωτικό πάρτι σε ποδοσφαιρικό κλαμπ στη Βαυαρία το 2021, όπου ο Κάρστεν Λ είχε μιλήσει στον Άρθουρ Ε για τη δουλειά του στην BND.

Η εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών.

Ο επικεφαλής της BND, Μπρούνο Καλ, χαρακτήρισε πρόσφατα την υπόθεση ως σοκ για την υπηρεσία του.

Ωστόσο, είπε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι μεγάλο μέρος του υλικού που διαβιβάστηκε ήταν περιορισμένης αξίας και ότι η BND σκλήρυνε τα πρωτόκολλα ασφαλείας της για να αποτρέψει περαιτέρω διαρροές.

Στη Γερμανία, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που εργαζόταν σε γραφείο που ασχολείτο με στρατιωτικό εξοπλισμό συνελήφθη τον περασμένο μήνα ως ύποπτος για κατασκοπεία.

Ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας (BSI), Άρνε Σόνμπομ, απολύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αφότου κατηγορήθηκε πως είχε σχέσεις με άτομα που εμπλέκονταν με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Σόνμπομ ζήτησε αποζημίωση από την κυβέρνηση και τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που μετέδωσε πρώτος τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρακινή Αντίσταση: Επίθεση κατά της Ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο Εϊλάτ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Πούτιν: Ορκίζεται Πρόεδρος για 5η φορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα