ΑΘΗΝΑ
06:39
|
18.05.2024
Ψήφισμα της κεντρικής επιτροπής του ΜέΡΑ25 για τα καμένα δάση του φετινού καλοκαιριού και τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες.
Στιγμιότυπο από πυρκαγιά στην Πεντέλη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση απευθύνει το ΜέΡΑ25 προς τα μέλη της ελληνικής Βουλής για ακύρωση όλων των νόμων που προβλέπουν οποιαδήποτε χρήση στα δάση της χώρας. Με ψήφισμά της η κεντρική επιτροπή του κόμματος κάνει έναν απολογισμό της φετινής οικολογικής καταστροφής εστιάζοντας στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. «Το επιτελικό κράτος δεν απέτυχε. Η κυβέρνηση υλοποιεί πιστά το σχέδιο της το οποίο αγνοεί την πρόληψη», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα της ΚΕ του ΜέΡΑ25.

Αναλυτικά το κείμενο:

Δεν μιλάμε πλέον για συνηθισμένες θερινές πυρκαγιές στα ελληνικά δάση. Ούτε βρισκόμαστε απέναντι στη συνηθισμένη εικόνα διάλυσης της κρατικής μηχανής. Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού (με προοίμιο εκείνες του 2021) σε όλη τη χώρα με αποκορύφωμα τον αφανισμό του Δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, ένα δάσος τεράστιας οικολογικής σημασίας, θα αποτυπωθούν στη συνείδησή μας ως μια ακόμα ήττα της πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας στη χώρα. Τα δάση κάηκαν πριν πάρουν φωτιά με την αποψίλωση της δασικής υπηρεσίας από ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους, με την επικάλυψη αρμοδιοτήτων υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειών, υπηρεσιών, με τη σιωπή αιρετών για τις ακαθάριστες ιδιοκτησίες, αυλές, σπίτια, επιχειρήσεις, τις αυθαίρετες δομήσεις, για τις κλειστές διόδους.

Το επιτελικό κράτος δεν απέτυχε. Η κυβέρνηση υλοποιεί πιστά το σχέδιο της το οποίο αγνοεί την πρόληψη, αγνοεί τις δασικές υπηρεσίες, αγνοεί τους επιστήμονες και εμμένει στην καταστολή και μόνο στην καταστολή, δαπανώντας ανυπολόγιστους ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Αυτό το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο διάλυσης του δημοσίου τομέα, από ένα καθεστώς που θεωρεί ιερό ό,τι ανήκει στην ολιγαρχία και έχει κάνει σημαία του την καταπάτηση και παραχώρηση δημόσιας γης σε οποιαδήποτε κερδοφόρα δραστηριότητα.

Η ιδιαιτερότητα της Ελληνικής Δεξιάς, όπως αυτή εκφράζεται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφορά την επικοινωνιακή πολιτική της: Αντί να αρνείται την Κλιματική Κρίση (όπως κάνει η Δεξιά σε άλλες χώρες, π.χ. στις ΗΠΑ), την επικαλείται ως άλλοθι για να συνεχίσει να τα δίνει όλα στις πολυεθνικές ορυκτών καυσίμων (ιδίως πετρελαίων και αερίων), σε επιχειρηματικά συμφέροντα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, σε καταπατητές, μικρότερους ή μεγαλύτερους. της και να αποποιείται των τραγικών ευθυνών της.

Το ΜέΡΑ25 ήμασταν το μοναδικό κόμμα που στη Βουλή αντισταθήκαμε συνολικά, καταψηφίζοντας γενναία, κάθε εξόρυξη, κάθε αγωγό, κάθε αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία, υπερασπιζόμενες/οι τον δημόσιο πλούτο και το οικοσύστημα της χώρας μας.

  • Ως ΜέΡΑ25 καλούμε την παρούσα Βουλή να ακυρώσει τους νόμους που προβλέπουν οποιαδήποτε χρήση μέσα στα δάση, καθώς και να φέρει νομοθετική διάταξη που θα απαγορεύει σε αναδασωτέα περιοχή κάθε χρήση και δραστηριότητα, πέραν της αναδάσωσης, ρυθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση 2499/2012 του ΣτΕ, η οποία επιτρέπει κάθε έργο, με την επίκληση ότι εξυπηρετεί ανάγκη με ιδιαίτερη εθνική, οικονομική και κοινωνική σημασία.
  • Ως ΜέΡΑ25 θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκτός Βουλής, στην Ελλάδα και – μέσω του DiEM25 – πανευρωπαϊκά, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον απέναντι στην εντεινόμενη Κλιματική Κρίση

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα