ΑΘΗΝΑ
11:51
|
28.04.2024
Η δοκιμή έγινε για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης «στη φονικότητα και την αποτελεσματικότητα της πυρηνικής αποτροπής του έθνους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III. Ο πύραυλος, ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές εκτοξεύτηκε από το σιλό του στη Διαστημική Βάση Δυνάμεων Vandenberg στην Καλιφόρνια νωρίς την Τετάρτη.

Η εκτόξευση περιγράφηκε ως μια δοκιμή «ρουτίνας», με σκοπό να «επικυρώσει και να επαληθεύσει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητα του οπλικού συστήματος», σύμφωνα με την Air Force Global Strike Command (AFGSC).

«Αυτές οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις καταδεικνύουν την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ και ενισχύουν την εμπιστοσύνη στη φονικότητα και την αποτελεσματικότητα της πυρηνικής αποτροπής του έθνους», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπράιαν Τίτους, ο οποίος διέταξε την εκτόξευση.

Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αμερικανικός στρατός εικονίζουν τον πύραυλο να εκτοξεύεται από το σιλό του και να σηκώνεται στον νυχτερινό ουρανό.

Πριν από την εκτόξευση, ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, είπε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν ειδοποίηση στον Κώδικα Δεοντολογίας της Χάγης, καθώς και ότι ενημέρωσαν τη Ρωσία, σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα.

Η Διαστημική Βάση Δυνάμεων Vandenberg στεγάζει την 576η Μοίρα Δοκιμών Πτήσεων της Air Force Global Strike Command, η οποία είναι επί του παρόντος η μοναδική αποκλειστική μοίρα δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων στη χώρα.

Οι πύραυλοι Minuteman III τέθηκαν σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1970 και παραμένουν το βασικό όπλο της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ.

Αν και έχουν αναβαθμιστεί επανειλημμένα από την εισαγωγή τους, το Πεντάγωνο ζητά εδώ και χρόνια την ανανέωση του οπλοστασίου. Ο στρατός έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει από το Κογκρέσο την απαραίτητη χρηματοδότηση, που υπολογίζεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα