ΑΘΗΝΑ
19:28
|
18.05.2024
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προτείνει την απαλλαγή των πέντε κρατουμένων από τη θανατική ποινή εφόσον παραδεχτούν επίσημα την ενοχή τους.
Σκίτσο των πέντε κατηγορούμενων για τη συνομωσία της 11ης Σεπτεμβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πάγωσαν» προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους πέντε κρατούμενους οι οποίοι θεωρούνται οι βασικοί ενορχηστρωτές της συνομωσίας για την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Οι πέντε κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του μαχητή της Αλ Κάιντα, Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ , βρίσκονται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο και αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή, εκτός και εαν συνεχιστούν οι νομικές διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα τους πρότεινε την απαλλαγή από τη θανατική καταδίκη και ισόβια κάθειρξη, εφόσον αυτοί παραδεχτούν επίσημα την ενοχή τους για το αιματηρό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 3000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως, απέρριψε την Τετάρτη 6/9/ 2023 μια λίστα από αιτήματα των κρατουμένων τα οποία συνέταξαν μαζί με τους δικηγόρους τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το αίτημα να δοθούν προεδρικές εγγυήσεις με τις οποίες οι πέντε κρατούμενοι δεν θα εκτίσουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης από την απομόνωση, ότι θα τους επιτρέπεται να σιτίζονται και να προσεύχονται με άλλους κρατούμενους, αλλά και το αίτημα της ψυχολογικής υποστήριξης και φροντίδας για τα βασανιστήρια που υπέστησαν στο Γκουαντάναμο από πράκτορες της CIA.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν συμφώνησε με τη σύσταση του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να μη γίνουν αποδεκτοί οι όροι -γνωστοί ως αρχές κοινής πολιτικής– που έθεσαν οι πέντε κρατούμενοι ώστε να αποδεχτούν τη συμφωνία ως βάση για τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η χειρότερη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Περλ Χάρμπορ. Ο πρόεδρος δεν πιστεύει ότι η αποδοχή των αρχών της κοινής πολιτικής ως βάσης για μια προκαταρκτική συμφωνία θα ήταν σκόπιμη υπό αυτές τις συνθήκες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται απρόθυμος να εξετάσει το θέμα. Ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η απόφαση αποτελεί ευθύνη του ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου που επέβλεπε τις στρατιωτικές διαδικασίες των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γκουαντάναμο της Κούβας, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο.

Η συνωμοσία της Αλ Κάιντα σκότωσε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, την περιοχή της Ουάσιγκτον, DC και την Πενσυλβάνια. Επίσης, η επίθεση άλλαξε ριζικά την πορεία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και πυροδότησε θανατηφόρες στρατιωτικές εισβολές των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, χώρα δεν είχε κανένα ρόλο στη συνωμοσία.

Οι προδικαστικές ακροάσεις για τους πέντε κατηγορούμενους διεξάγονται από τη στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο για περισσότερο από μια δεκαετία, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία δίκης.

Νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών επιπτώσεων των βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκαν οι άνδρες μετά τη σύλληψη κατά τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την επίθεση, έχουν περιπλέξει την υπόθεση. Το ίδιο και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις της διεξαγωγής της διαδικασίας εκτός της έδρας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν να μην αποδεχτεί ορισμένους από τους όρους που ζητούν οι δικηγόροι υπεράσπισης έρχεται αφότου Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσημα έναν τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου για τους όρους των διαπραγματεύσεων και την ένσταση που ήταν σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, αρκετοί από τους επιζώντες μίλησαν δημόσια εναντίον της συμφωνίας που θα απαλλάσσει τους πέντε κατηγορούμενους από μια δίκη και τον κίνδυνο της θανατικής ποινής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα