ΑΘΗΝΑ
23:53
|
06.07.2024
Ταφόπλακα στις επόμενες γενιές λέει η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για την παροχή στο Κίεβο βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Η Βρετανία ήδη έστειλε τέτοια πυρομαχικά νωρίτερα φέτος στο Κίεβο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργή προκάλεσε στη Μόσχα, η χθεσινή επιβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται απλώς για ένα βήμα κλιμάκωσης, αλλά μια αντανάκλαση της εξωφρενικής αδιαφορίας της Ουάσινγκτον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης αυτού του είδους των πυρομαχικών σε μια εμπόλεμη ζώνη. Είναι, ουσιαστικά, μια εγκληματική ενέργεια, δεν μπορώ να κάνω άλλη εκτίμηση», τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου λόγω της δυτικής «πίεσης» στη χώρα του, όπως δήλωσε. «Τώρα αυτή η πίεση ισορροπεί επικίνδυνα στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», εκτίμησε.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που βρίσκεται στο Κίεβο, με τον Ουκρανό ομόλογό του και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Πεντάγωνο διευκρίνισε πως το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 1δισ. δολαρίων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων παραδόσεις οβίδων 120 χιλιοστών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, προορισμένων για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, που αναμένεται να παραλάβει το Κίεβο μέσα στο φθινόπωρο, διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, ικανά να διαπερνούν θωρακίσεις αρμάτων, αλλά αμφιλεγόμενα εξαιτίας των τοξικών κινδύνων για τους στρατιωτικούς και τους άμαχους. Η Βρετανία ήδη έστειλε τέτοια πυρομαχικά νωρίτερα φέτος στο Κίεβο.

Βάζουν ταφόπλακα στις επόμενες γενιές

Την απόφαση των ΗΠΑ επέκρινε δριμύτητα και η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κάνοντας λόγο για «ένα σαφές σημάδι απανθρωπιάς».

«Προφανώς, η Ουάσιγκτον, έχοντας εμμονή με την ιδέα να επιφέρει μια “στρατηγική ήττα” στη Ρωσία, είναι έτοιμη να πολεμήσει όχι μόνο μέχρι να πέσει στο πεδίο της μάχης ο τελευταίος Ουκρανός, αλλά και να βάλει ταφόπλακα στις μελλοντικές γενιές», έγραψε η πρεσβεία στο κανάλι της στο Telegram.

Και συνεχίζει: «Γνωρίζουν πλήρως τις συνέπειες: οι εκρήξεις τέτοιων πυρομαχικών καταλήγουν στο σχηματισμό ενός κινούμενου ραδιενεργού νέφους. Μικρά σωματίδια ουρανίου εισχωρούν στην αναπνευστική οδό, στους πνεύμονες, στον οισοφάγο, συσσωρεύονται στα νεφρά και το συκώτι, προκαλούν καρκίνο και οδηγούν στην αναστολή των λειτουργιών ολόκληρου του οργανισμού. Ας ρίξουμε μόνο μια ματιά στο “αποτύπωμα ουρανίου” που άφησαν οι Αμερικανοί στο Ιράκ και στα Βαλκάνια, όπου χιλιάδες πολίτες αντιμετωπίζουν καρκινογενέσις».

«Προμηθεύοντας τις ουκρανικές αρχές με αυτές τις οβίδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυταπατώνται, αρνούμενες να αποδεχθούν την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα αλλάξει: ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να καταστρέφει μεθοδικά τα όπλα που στάλθηκαν στο καθεστώς Ζελένσκι», προσθέτει.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, με τη σειρά της, αποκαλύπτει την πραγματική της φύση: είναι βαθιά αδιάφορη τόσο για το παρόν της Ουκρανίας όσο και για το μέλλον της δημοκρατίας και των ευρωπαίων γειτόνων της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία και Ιράν οριστικοποιούν την ενοποίηση των εθνικών συστημάτων πληρωμών

Η Αίγυπτος φιλοξενεί διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης του Σουδάν

Οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Συρίας συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για συνομιλίες για τους ισραηλινούς ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα