ΑΘΗΝΑ
06:35
|
08.05.2024
Όταν ρωτήθηκε εάν το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, Αμερικανός αξιωματούχος δεν σχολίασε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε στο Κίεβο, σήμερα Τετάρτη 6/9, σε μια χειρονομία υποστήριξης καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται στον τέταρτο μήνα της με μικρά μόνο κέρδη και οι ανησυχίες για την επιτυχία της αυξάνονται.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, διανυκτερεύοντας στην Ουκρανία για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μπλίνκεν πιθανότατα θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε εάν το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ο αξιωματούχος δεν σχολίασε.

Η πρώτη στάση του Μπλίνκεν, σήμερα ήταν σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο, όπου κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων στρατιωτών της Ουκρανίας και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα.

Η άφιξη του Μπλίνεκν στο Κίεβο έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο περισσότερα από 24 δισ. δολάρια προς ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων, την ίδια ώρα που ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του αμερικανικού κοινού για τη συνέχιση της χρηματοδότησης αρχίζει να αμβλύνεται.

Η επίσκεψη του κορυφαίου διπλωμάτη της Ουάσιγκτον είναι μια ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία να ευθυγραμμιστούν ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρμεντ σε δημοσιογράφους.

«Οι Ουκρανοί έχουν μια σημαντική αποστολή στη Νέα Υόρκη να συνεχίσουν να εξηγούν – στους συμμάχους και τους εταίρους τους σε όλο τον κόσμο – τι συμβαίνει και τη συνεχιζόμενη ανάγκη τους για υποστήριξη. Και είναι σημαντικό για εμάς να συνεχίσουμε να ηγούμαστε αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας για να τους υποστηρίξουμε», είπε ο αξιωματούχος. «Το να έχουμε την ευκαιρία να συμβουλευτούμε και να ευθυγραμμιστούμε πριν φτάσουμε στη Νέα Υόρκη είναι πολύ, πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Όσο αφορά στην ουκρανική αντεπίθεση και στα πενιχρά της κέρδη που έχουν προκαλέσει επικρίσεις στην Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να «έρθουμε και να αξιολογήσουμε» την κατάσταση. «Θέλουμε να δούμε, να ακούσουμε, πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν το Κέβο να πραγματοποιεί «μερικές εντυπωσιακές προόδους στο νότο ιδίως, αλλά και στα ανατολικά τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες.»

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα