ΑΘΗΝΑ
10:15
|
03.05.2024
Το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει και τεθωρακισμένα οχήματα προς αντικατάσταση εκείνων που καταστράφηκαν στην εκτυλισσόμενη ουκρανική αντεπίθεση.
Αμερικανός στρατιώτης κρατά ένα βλήμα M829A4.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα της έγκρισης πακέτου πυρομαχικών που περιλαμβάνει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Αναφέρεται ότι έγκριση αυτού του πακέτου από την κυβέρνηση Μπάιντεν δε συναντά σημαντικά εμπόδια ή ενστάσεις εντός των αιθουσών λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ.

Επιπλέον, το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και Bradley, που μπορούν να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στην εκτυλισσόμενη ουκρανική αντεπίθεση, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους Άμυνας, οι οποίοι μίλησαν στη VOA υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση του πακέτου.

Το πακέτο, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση στον Λευκό Οίκο, στοχεύει στην παροχή υποστήριξης στην ήδη εκτυλισσόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τον Μάρτιο για την πρόθεσή του να παράσχει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στις ουκρανικές δυνάμεις, μαζί με εκπαίδευση και άρματα μάχης Challenger 2. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου έρχεται μετά από εβδομάδες εσωτερικών διαβουλεύσεων σχετικά με τον τρόπο εξοπλισμού των αρμάτων μάχης Abrams που οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κίεβο.

Τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που χρησιμοποιούνται τακτικά από τον αμερικανικό στρατό, είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητά τους κατά των τεθωρακισμένων οχημάτων, ωστόσο παρουσιάζουν μεγάλους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να παράσχει στο Κίεβο κάθε δυνατό πλεονέκτημα στην αντεπίθεσή του κατά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να το φέρει σε πλεονεκτική θέση εάν διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η αποστολή τέτοιων πυρομαχικών μπορεί να υποβάλει τις ΗΠΑ σε κριτική για την παροχή τους.

Ενώ η πολιτική υποστήριξη για την Ουκρανία παραμένει ισχυρή στο Καπιτώλιο, ορισμένοι νομοθέτες προειδοποιούν ότι η υποστήριξη μπορεί να μειωθεί εάν η αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτύχει. Υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να υποστηρίξει περισσότερο τα τρέχοντα αιτήματα της Ουκρανίας για οπλισμό.

Η υπόθεση με τα πυρομαχικά ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν ο Λευκός Οίκος συμφώνησε να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης M1A2 Abrams, ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που περιλάμβανε παρεχόμενα από ευρωπαϊκές χώρες γερμανικής κατασκευής άρματα Leopard 2.

Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και επέλεξαν να στείλουν ανακαινισμένα άρματα μάχης M1A1, επικαλούμενες τη δυσκολία συντήρησης της έκδοσης M1A2 που κινείται με στροβιλοκινητήρα, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υλικοτεχνικές δυσκολίες για τις ουκρανικές δυνάμεις.


Οι θανατηφόρες συνέπειες του απεμπλουτισμένου ουρανίου

Δημοσίευμα του Sputnik τόνισε μερικά από τα πιο φρικιαστικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Το πρακτορείο ειδήσεων πήρε συνέντευξη από εμπειρογνώμονες από το Ιράκ και τη Λιβύη για να σχολιάσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η χρήση των οβίδων στην υγεία των πληθυσμών – ιδιαίτερα όσον αφορά τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου και τις γενετικές ανωμαλίες.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ισχυρίστηκαν ότι κατέφυγαν σε οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ για να καταστρέψουν τεθωρακισμένα οχήματα.

Η Γιουγκοσλαβία επίσης δεν γλίτωσε από την ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς κατά την εισβολή του ΝΑΤΟ το 1999, εκτοξεύτηκαν περίπου 31.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου – προκαλώντας περιβαλλοντική ζημιά σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Σουάντ Νατζί Αλ-Αζάουι, κορυφαίο Ιρακινό εμπειρογνώμονα σε θέματα που κυμαίνονται από τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων έως τη μόλυνση με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκτόξευσε περίπου ένα εκατομμύριο οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ το 1991.

Αυτό οδήγησε σε θύλακες μόλυνσης, αθροιστικά μεταξύ 300 και 400 τόνων απεμπλουτισμένου ουρανίου, που σχηματίστηκαν σε μια περιοχή άνω των 1.750 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Βασόρας.

Η μόλυνση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την εισβολή του 2003 κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν περίπου 181.000 οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Γεννητικές ανωμαλίες και περιπτώσεις καρκίνου φέρονται να άρχισαν να εμφανίζονται με ενεξέλεγκτο ρυθμό στη Βαγδάτη, τη Βασόρα, την Καρμπάλα, τη Νατζάφ, την Μπακούμπα και τη Φαλούτζα.

Η εισροή οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει θανατηφόρες μακροχρόνιες επιπτώσεις στους πληθυσμούς σε περιοχές συγκρούσεων, καθώς δεν υπάρχει δέσμευση από τα κράτη που χορηγούν τα πυρομαχικά σχετικά με έναν μεταπολεμικό καθαρισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα