ΑΘΗΝΑ
17:19
|
02.05.2024
Τι λέει η πρόταση του αμερικανικού ινστιτούτου σκέψης, American Enterprise Institute για μια νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αμερικανικό ινστιτούτο σκέψης, American Enterprise Institute δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες ένα εξαιρετικώς ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Can Biden Deter a Russia Nuclear Attack on Ukraine? Yes, if He Gives Ukraine Tactical Nukes». Όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο, το εν λόγω άρθρο κομίζει την εξής ιδέα: «Ο Μπάιντεν θα πρέπει να πει ξεκάθαρα στη Ρωσία ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων οποιουδήποτε μεγέθους εναντίον της Ουκρανίας θα οδηγήσει στην παροχή από τις ΗΠΑ των ίδιων τύπων πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία χωρίς κανέναν έλεγχο για το πού και πώς θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία». Κοινώς οι ΗΠΑ πρέπει να απειλήσουν ότι θα δώσουν μια λευκή πυρηνική επιταγή στην Ουκρανία. Η συλλογιστική του άρθρου συνίσταται στο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδεικνύεται πολύ μετριοπαθής έναντι της Ρωσίας, τη στιγμή κατά την οποία οι Ουκρανοί (πάλι κατά το ίδιο κείμενο) ταπεινώνουν τη ρωσική πολεμική μηχανή και κερδίζουν τον πόλεμο. Τα F-16 και οι HIMARS έπρεπε να έχουν σταλεί από πιο νωρίς, ενώ οι περιορισμοί ως προς τη χρήση τους θα έπρεπε να είναι ανύπαρκτοι. Επομένως και τα πυρηνικά πρέπει να πέσουν στο τραπέζι υπό την έννοια της πιθανότητας περαιτέρω διάδοσης και κυρίως της χρήσης των εν λόγω όπλων σε αντίθεση με τις υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες. «Nuke ‘em all» λοιπόν η πρόταση για μια νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, κάθε απομεινάρι της προσεκτικά διαμορφωμένης πυρηνικής αποτροπής του Ψυχρού Πολέμου θα πρέπει να πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Φυσικά, τη στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ θα επισείσουν την απειλή αποστολής πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, θα αναγκάσουν τη Ρωσία να (σκεφτεί να) κινηθεί τάχιστα προς ένα προληπτικό πυρηνικό πλήγμα εκμηδένισης της Ουκρανίας. Η σπείρα της πορείας προς τον κατακλυσμιαίο παγκόσμιο πόλεμο θα ταλαντωθεί επικίνδυνα. Και τούτο διότι η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές πότε ενεργοποιείται το δικαίωμά της να προβεί στη χρήση πυρηνικών όπλων: όπως όλες οι υπόλοιπες πυρηνικές δυνάμεις, επιφυλάσσεται της δυνατότητας αυτής εφόσον δεχτεί αντίστοιχο πλήγμα ή αν κινδυνεύει η κρατική της υπόσταση. Μια εξαγγελία της Ουάσιγκτον περί της ως άνω πυρηνικής λευκής επιταγής προς το εμπόλεμο προς τη Ρωσία μέρος, ακόμα και μετά από μια υποτιθέμενη πρώτη χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία, θα σημάνει ότι ακόμα και μια προβοκάτσια θα αρκέσει για να κινδυνεύσει η Ρωσία με πυρηνικό πλήγμα από την Ουκρανία. Επομένως το πρώτο ζήτημα θα είναι για τη Μόσχα το αν πρέπει να μην επιτρέψει την περαιτέρω ύπαρξη της Ουκρανίας, το δεύτερο αν θα πρέπει να επιτεθεί εναντίον της χώρας που θα προμηθεύσει με πυρηνικά την Ουκρανία, δηλαδή εναντίον των ΗΠΑ. Κάπου εκεί μπορούμε να αρχίσουμε να αποχαιρετούμε τον ανθρώπινο πολιτισμό φυσικά.

Αγνοεί τα παραπάνω ο αρθρογράφος; Όχι προφανώς. Αλλά είναι διατεθειμένος να υπηρετήσει κάθε τυχοδιωκτισμό για τον παχυλό μισθό του. Και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο: το γεγονός ότι υφίσταται μέσα στις ΗΠΑ μια ισχυρή φράξια φανατικών γερακιών, με έναν πακτωλό χρημάτων να τους δίνει βήμα παντού και με προσβάσεις ικανές να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ, των οποίων η πολιτική απαιτεί ήττα της Ρωσίας με κάθε κόστος: ακόμα και τη διακινδύνευση της ζωής στον πλανήτη. Το δε έδαφος πάνω στο οποίο πατούν είναι η σύγκληση ηγετικών κύκλων της «Δύσης», ως προς το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί την ύψιστη υποχρέωσή τους και μια μάχη επιβίωσης για τις ίδιες τις ΗΠΑ, όπως ακριβώς θα συμβεί και σε σχέση με την Ταϊβάν. Στη φθορά της ισχύος τους, κύκλοι μέσα στις ΗΠΑ και εν τέλει οι ίδιες οι ΗΠΑ, με χρονικούς ρυθμούς εβδομάδων ξεπερνούν κάθε μέχρι πρότινος κόκκινη γραμμή. Σε ό,τι αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, έστω δια αντιπροσώπου, ακόμα βρισκόμαστε στο επίπεδο των κύκλων μέσα στις ΗΠΑ. Μια αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση ίσως αποδειχτεί αρκετή για να βρεθούμε στο επίπεδο των ίδιων των ΗΠΑ και εν προκειμένω.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα