ΑΘΗΝΑ
08:30
|
03.05.2024
Η ανακοίνωση του πακέτου αξίας 325 εκ. δολαρίων έρχεται εν μέσω αναφορών ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερα από δώδεκα μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley τις τελευταίες…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας έως και 325 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, δήλωσε στην VOA ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και Bradley, που μπορούν να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στην εκτυλισσόμενη ουκρανική αντεπίθεση, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους Άμυνας, οι οποίοι μίλησαν στη VOA υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση του πακέτου.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πακέτο περιλαμβάνει επίσης πυρομαχικά για τα Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS), μαζί με περισσότερες ρουκέτες για τα Συστήματα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας (HIMARS).

Η ανακοίνωση για την επιπλέον βοήθεια έρχεται εν μέσω αναφορών ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερα από δώδεκα μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley τις τελευταίες ημέρες, υπογραμμίζοντας το στρατιωτικό κόστος της τρέχουσας αντεπίθεσης.

«Αυτά τα κορυφαία συστήματα, όσο καλά κι αν είναι, είναι ευάλωτα και θα πρέπει να αντικατασταθούν, και επομένως είναι μια υπενθύμιση ότι αυτή η διάταξη ασφαλείας δεν είναι εφάπαξ. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μπράντλεϊ Μπόουμαν, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικής και Πολιτικής Ισχύος του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Μόλις ανακοινωθεί, το πακέτο βοήθειας θα σηματοδοτήσει την 40η εγκεκριμένη από τον Πρόεδρο απόσυρση στρατιωτικού εξοπλισμού από τα αποθέματα του Υπουργείου Άμυνας από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ταξιδεύει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα είναι κορυφαία προτεραιότητα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το VOA, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο Όστιν θα προεδρεύσει άλλης μιας συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, όπου θα συζητηθεί το πώς οι δυτικοί σύμμαχοι μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τον στρατό της Ουκρανίας τώρα που έχει ξεκινήσει τη νέα της αντεπίθεση.

Η συνάντηση θα ασχοληθεί επίσης με τα σχέδια εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Από τότε που ξεκίνησε η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουάσιγκτον έχει διαθέσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για δαπάνες που σχετίζονται με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άμεση βοήθεια. Σύμφωνα με το VOA, το Πεντάγωνο συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε ένα λογιστικό λάθος που φέρεται να οδήγησε σε υπερεκτίμηση της αξίας των πακέτων άμεσης βοήθειας.

Κατά τον υπολογισμό της αξίας του πακέτου βοήθειας, το Υπουργείο Άμυνας υπολόγιζε το κόστος που προέκυψε για την αντικατάσταση των όπλων που δόθηκαν στην Ουκρανία, ενώ θα έπρεπε να είχε αθροίσει το κόστος των συστημάτων που πραγματικά στάλθηκαν, είπαν αξιωματούχοι στη VOA.

Η διόρθωση του λογιστικού σφάλματος αναμένεται να μεταφραστεί σε δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια που θα είναι διαθέσιμα για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διαθέσει μακροπρόθεσμα πρόσθετη εξοπλιστική βοήθεια αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πυρομαχικών μπαταριών πυραύλων Patriot και μικρών, χειροποίητων drones Puma.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η μαζική αντεπίθεση του Κιέβου έχει ξεκινήσει.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας στη VOA υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα ασφάλειας, είπε ότι η ουκρανική αντεπίθεση πιθανότατα δεν θα είναι «τόσο δραματική» όσο περιμένουν ορισμένοι άνθρωποι, αλλά θα συνεχίσει να διεξάγεται «σκόπιμα και αποτελεσματικά» στοχεύοντας να προσβάλει την ικανότητα της Ρωσίας να ελέγχει τις άμυνές της εντός της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περάσει μήνες οχυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις τους εντός της Ουκρανίας, καθιστώντας την αντεπίθεση του Κιέβου ακόμα πιο δύσκολη.

«Είναι πιο δύσκολο να πας στην επίθεση παρά στην άμυνα», είπε ο Μπάουμαν. Οι Ουκρανοί «έχουν περιχαρακωμένες, οχυρωμένες ρωσικές δυνάμεις με ναρκοπέδια μπροστά τους. Αυτό είναι περίπου όσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι στον πόλεμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα