ΑΘΗΝΑ
20:51
|
04.05.2024
Την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία ανανέωσε την αντεπίθεσή της, ρίχνοντας στη μάχη 150.000 στρατιώτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσοι υποστηρικτές της Ουκρανίας ήλπιζαν σε μια διάτρηση της ρωσικής γραμμής άμυνας από τις ενισχυμένες προσπάθειες του ουκρανικού στρατού την περασμένη εβδομάδα, είναι μάλλον απογοητευμένοι, σημειώνει σε χθεσινό του δημοσίευμα το Politico.

Η Ουκρανία έχει αναπτύξει 150.000 στρατιώτες για να ενισχύσει την ανανεωμένη αντεπίθεσή της, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Ενώ πολλές ταξιαρχίες που έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση προσπαθούν να παραβιάσουν τις ρωσικές γραμμές, η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού έχει επιτύχει ελάχιστα, αφήνοντας την Ουάσιγκτον απογοητευμένη.

Το Κίεβο έχει αναπτύξει τους 150.000 στρατιώτες σε τρεις βασικούς άξονες επίθεσης, με τις καλύτερα εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ μονάδες να προσπαθούν να διεισδύσουν στο πολυεπίπεδο δίκτυο αμυντικών οχυρώσεων της Ρωσίας κοντά στο χωριό Οριχίβ (Ορεχόφ για τους Ρώσους) στην περιοχή της Ζαπορίζια, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ακόμη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στο NatSec Daily αυτή την εβδομάδα, με έναν να σημειώνει ότι τα κέρδη μετρώνται σε εκατοντάδες μέτρα, αναφέρει το Politico.

«Κάνουν κυρίως μικρά, αυξητικά κέρδη» και στους τρεις άξονες, είπε ο αξιωματούχος. «Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σκληρή ρωσική αντίσταση – δεύτερες και τρίτες γραμμές άμυνας».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, σημείωσε ότι «ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένας σκληρός αγώνας γι’ αυτούς».

Ακόμα και όταν οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να καθαρίσουν ένα ναρκοπέδιο και να προχωρήσουν, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυροβολικό και ελικόπτερα για να ρίξει περισσότερες νάρκες πίσω τους, προσπαθώντας να παγιδεύσει μονάδες μεταξύ ναρκοπεδίων, σημειώνει το Politico, επικαλούμενο «ένα άτομο που συμβουλεύει την ουκρανική κυβέρνηση».

Τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα ενάντια σε drones «Vampire», φτάνουν επιτέλους, και μπορεί να δώσουν στις πρώτες γραμμές μια μικρή, ευκίνητη αεράμυνα που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει αυτές τις μονάδες, είπε το άτομο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις περιμένουν με ανυπομονησία την άφιξη του κύριου άρματος μάχης M1 Abrams του αμερικανικού στρατού, το οποίο αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα βοηθήσει στη διάτρηση των αμυντικών γραμμών της Ρωσίας, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας όμως ότι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναμένουν ότι η αντεπίθεση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο και πιθανώς και τον χειμώνα.

Η είδηση της ανανεωμένης αντεπίθεσης κυκλοφόρησε την περασμένη Τετάρτη, όταν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν μια «μαζική» επίθεση κοντά στο Ορεχόφ, στην οποία συμμετείχαν τρία ουκρανικά τάγματα που υποστηρίζονταν από τανκς.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι New York Times ανέφεραν ότι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η «κύρια ώθηση» της αντεπίθεσης ίσως να έχει ξεκινήσει.

Ουκρανοί αξιωματικοί είπαν στην εφημερίδα ότι «απωθούσαν σταθερά τα ρωσικά στρατεύματα» και ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε την επιχείρηση ως «τη μεγάλη δοκιμασία» της μαχητικής ισχύος και της αποφασιστικότητας της Ουκρανίας.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δίνουν δύσκολη μάχη.

«Προχωρούν αργά και θα είναι οι πρώτοι που θα σας πουν ότι δεν κινούνται τόσο μακριά ή όσο γρήγορα θα ήθελαν», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, στο CNN τη Δευτέρα.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμηθείτε, ότι, όταν πέφτουν σε αυτές τις αμυντικές γραμμές, μερικές φορές αυτές είναι τρίσβαθες και προστατεύονται από ναρκοπέδια».

«Όταν σε πυροβολούν και σε βομβαρδίζουν… είναι πραγματικά επίπονη δουλειά», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι ενώ «δεν έχουν πάει τόσο μακριά όσο θα ήθελαν», οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν «πρόοδο» στο πεδίο της μάχης.

Τονίζοντας τη στρατηγική εστίαση της Ουάσιγκτον στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε: «Η θέση μας είναι ότι θέλουμε να επικεντρωθούμε στον πόλεμο στο εσωτερικό της Ουκρανίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα