ΑΘΗΝΑ
07:54
|
12.05.2024
Ενώ η ουκρανική αντεπίθεση μετρά ήδη δύο εβδομάδες, διακινούνται διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις για το κατά πόσον αυτή προχωρά «σύμφωνα με το σχέδιο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεδομένης της σκληρής ρωσικής αντίστασης, η απόδοση του Κιέβου στο πεδίο της μάχης δεν θα πρέπει να αξιολογηθεί αποκλειστικά με βάση τα εδαφικά κέρδη, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η αντεπίθεση του Κιέβου έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να παραβιάσει τις ρωσικές γραμμές.

Η Άννα Μαλιάρ αναγνώρισε ότι «είναι αρκετά δύσκολο» για τα ουκρανικά στρατεύματα να προχωρήσουν, επειδή η Μόσχα έχει αφοσιωθεί στο να σταματήσει την πολυαναμενόμενη επίθεση του Κιέβου. Τα στρατεύματα της Ουκρανίας «πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι θα είναι μια σκληρή μάχη», προειδοποίησε.

Η αξιωματούχος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να μετρηθεί το αποτέλεσμα του έργου των ενόπλων δυνάμεων μόνο με τους οικισμούς [που κατελήφθησαν] και τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν». Η Μαλιάρ επέμεινε ότι εκτός από τα εδαφικά κέρδη, υπάρχουν πολλές άλλες μετρήσεις για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά αρνήθηκε να δώσει παραδείγματα.

Υποστήριξε ότι η εκτυλισσόμενη επίθεση της Ουκρανίας αποσκοπεί σε πολλούς στόχους και υποσχέθηκε ότι «το μεγαλύτερο πλήγμα δεν έχει έρθει ακόμη».

Η αξιωματούχος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των ουκρανικών επιθέσεων στο νότιο τμήμα της πρώτης γραμμής, τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μια δική τους επίθεση στα ανατολικά, με τη Μόσχα να προσπαθεί να φτάσει στα σύνορα του Ντονμπάς και να καταλάβει τα μέρη που ελέγχονται ακόμη από την Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει ακόμη το θέμα.

Την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το Κίεβο έχασε 7.500 στρατιώτες της πρώτης γραμμής, που είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει υποστεί «βαριές απώλειες», χαρακτηρίζοντάς τις ως «περίπου δέκα φορές περισσότερες από τον ρωσικό στρατό». Πρόσθεσε ότι από τότε που το Κίεβο ξεκίνησε τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν καταστρέψει 186 τανκς και 418 τεθωρακισμένα οχήματα.

Την περασμένη βδομάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τα νέα που έρχονται από το μέτωπο ως «γενικώς θετικά», αλλά σημείωσε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου αντιμετώπισαν «πολύ σκληρή αντίσταση».

«Το αμερικανικό κοινό ήταν βέβαιο για δύο δεκαετίες ότι κερδίζαμε στο Αφγανιστάν»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και του Twitter, Έλον Μασκ, αναπαρήγαγε ένα άρθρο του υποστηρικτή του Ρον ΝτεΣάντις, επενδυτή και επιχειρηματία Ντέιβιντ Σακς, το οποίο υποστηρίζει ότι η ουκρανική αντεπίθεση παραπαίει.

Την Τρίτη, ο Σακς δημοσίευσε ένα άρθρο στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι «γίνεται σαφές ότι η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει να επιτύχει κανέναν από τους αρχικά δηλωμένους στόχους της». Το στοίχημα της Ουάσιγκτον ότι το Κίεβο θα ήταν σε θέση να «ανατρέψει τα ρωσικά εδαφικά κέρδη, να κόψει τη χερσαία σύνδεση προς την Κριμαία» και να αναγκάσει τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις δεν απέδωσε, πρόσθεσε.

«Αντίθετα, είναι πιο πιθανό ένα αδιέξοδο ή ακόμα και ότι η Ρωσία θα πάρει περισσότερα εδάφη και θα κερδίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο επενδυτής.

«Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το αμερικανικό κοινό ήταν βέβαιο για δύο δεκαετίες ότι κερδίζαμε στο Αφγανιστάν». συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι οδεύουμε προς ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στην Ουκρανία. Το μόνο ερώτημα είναι πότε και πόσο καιρό ο Μπάιντεν θα είναι σε θέση να διαιωνίσει έναν πόλεμο δια αντιπροσώπου που θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί», υποστήριξε.

Ο Μασκ φάνηκε να συμφωνεί με την άποψη του Σακς για την Ουκρανία, γράφοντας στο Twitter: «Well said».

«Τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα»

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών φοβούνται ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα ήθελε το Κίεβο, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

Ο Ρώσος «αρχικατάσκοπος» ισχυρίστηκε ότι «τα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και των στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν αποκλείουν ότι η αντεπίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Παρά την υποστήριξη της αντεπίθεσης στις δημόσιες δηλώσεις τους, «παρασκηνιακά, πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία της ουκρανικής περιπέτειας», είπε ο Ναρίσκιν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην εφημερίδα.

«Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, θα πω ότι οι στόχοι που ανακοίνωσε το καθεστώς του Κιέβου αξιολογούνται ως ανέφικτοι» από ξένους ειδικούς, πρόσθεσε.

Η ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες είναι ότι «ο θάνατος ενός σημαντικού αριθμού στρατιωτικού προσωπικού που έχει εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ και η καταστροφή εξοπλισμού θα υπονομεύσει τη μαχητική ικανότητα του ουκρανικού στρατού. Αυτό, με τη σειρά του, θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα του καθεστώτος Ζελένσκι», ισχυρίστηκε ο Ναρίσκιν. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μια σειρά δυτικών εκτιμήσεων, το ίδιο το ουκρανικό κράτος μπορεί να απειλείται λόγω της αντεπίθεσης.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεκσέι Ντανίλοφ, υποστήριξε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης χθες ότι η αντεπίθεση εξελίσσεται σύμφωνα με το ουκρανικό σχέδιο.

«Όλα πάνε σύμφωνα με ένα σχέδιο, το οποίο είχε εγκριθεί και αναπτυχθεί. Δεν υπάρχουν αποκλίσεις από αυτό», είπε ο Ντανίλοφ, προσθέτοντας ότι μόνο «ένας περιορισμένος κύκλος ανθρώπων γνωρίζει» τι προβλέπεται από αυτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα