Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης του 40χρονου Αμερικανού σπηλαιολόγου, Μαρκ Ντίκι, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο τρίτο βαθύτερο σπήλαιο της Τουρκίας, βάθους 1.276 μέτρων, αφού αρρώστησε.
Σχεδόν 150 διασώστες συμμετέχουν σε μια δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση του Ντίκι, ο οποίος αποτελεί μέλος μιας ερευνητικής ομάδας στην κοιλάδα Μόρτσα, σύμφωνα με την Τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαίων.
The rescue of Mark Dickey, an American who fell ill while exploring Turkey's Morca cave last week, is set to begin Friday. More than 200 rescuers will help bring him out from more than 3,400 feet underground. https://t.co/SvHdiaMa3I
— The Washington Post (@washingtonpost) September 8, 2023
Ο 40χρονος σπηλαιολόγος συνοδηγούσε μια ερευνητική ομάδα για να χαρτογραφήσει ένα νέο πέρασμα στη σπηλιά όταν άρχισε να υποφέρει από γαστρεντερική αιμορραγία.
Κατά τη διάρκεια εξερευνητικής αποστολής, με τη συμμετοχή τοπικών και διεθνών ομάδων, ο Αμερικανός σπηλαιολόγος Μαρκ Ντίκι αρρώστησε σε βάθος 1.120 μέτρων και τέθηκε υπό παρατήρηση στον καταυλισμό του σπηλαίου, που βρίσκεται στα 1.040 μέτρα, ανέφερε η Ομοσπονδία.
Επιπλέον, έχουν σταλεί στον 40χρονο 6 μονάδες αίματος, λόγω της γαστρεντερικής αιμορραγίας από την οποία πιστεύεται ότι πάσχει. Η Ομοσπονδία περιέγραψε την κατάσταση υγείας του σταθερή και συμπλήρωσε πως μπορεί να περπατήσει μόνος του, αλλά χρειάζεται επειγόντως φορείο για να βγει από τη σπηλιά.
«Η επιχείρηση είναι υλικοτεχνικά και τεχνικά μία από τις μεγαλύτερες διασώσεις σπηλαίων στον κόσμο», αναφέρει η Ομοσπονδία. «Ξεκινά μια μακρά και απαιτητική επιχείρηση διάσωσης για τη διεξαγωγή του Μαρκ σε φορείο».
Το βράδυ της Πέμπτης, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το εσωτερικό της σπηλιάς ο κ. Ντίκι ευχαρίστησε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να τον σώσουν.
Γνωρίζω ότι η γρήγορη απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης για την απόκτηση των ιατρικών προμηθειών που χρειάζομαι, κατά τη γνώμη μου, μου έσωσε τη ζωή. Ήμουν πολύ κοντά στην τέλος είπε ο σπηλαιόλογος.
«Όπως μπορείτε να δείτε, είμαι όρθιος, είμαι σε εγρήγορση, μιλάω. Αλλά δεν έχω θεραπευτεί εσωτερικά, οπότε θα χρειαστώ πολλή βοήθεια για να φύγω από εδώ», πρόσθεσε ο Ντίκι.
Ο Μπουλέντ Γκέντσε, επικεφαλής της ομοσπονδίας, δήλωσε ότι η διάσωση μπορεί να διαρκέσει μέρες, λόγω του ότι το σπήλαιο είναι βαθύ και στενό.
Αρκετοί διασώστες προερχονται από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας και της Ουγγαρίας, και έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία για να βοηθήσουν στη διάσωση.
Οι διασώσεις σε σπήλαια σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων είναι σχετικά ασυνήθιστες.
Το 2014 ένας άνδρας διασώθηκε από βάθος 1.148 μέτρων στο σπήλαιο Riesending στη Βαυαρία της Γερμανίας. Περίπου 728 άτομα συμμετείχαν στην επιχείρηση, η οποία διήρκεσε 11 ημέρες.