ΑΘΗΝΑ
19:31
|
01.05.2024
Οι καταστροφείς χάραξαν στα τοιχώματα του σπηλαίου Κουνάλντα «μην κοιτάτε, εδώ είναι σπηλιά θανάτου». Η ζημιά θεωρείται μη αναστρέψιμη από τους ειδικούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αυστραλιανές αρχές λένε ότι βάνδαλοι κατέστρεψαν την βραχογραφία σε ιερό σπήλαιο της Νότιας Αυστραλίας, η οποία χρονολογείται περίπου 30.000 ετών. Πρόκειται για σχέδια που έχουν χαραχθεί σε ασβεστολιθικά πετρώματα στη σπηλιά Κουνάλντα και τα οποία θεωρούν ιερά τα μέλη της φυλής Μίρνινγκ.

Οι βάνδαλοι φάνηκε να έχουν αφαιρέσει τμήματα ενός συρματοπλέγματος στο σπήλαιο Κουνάλντα και να μπήκαν από κάτω, προτού χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλά τους για να ζωγραφίσουν πάνω από το έργο τέχνης των Αβορίγινων, είπε ο Κιαμ Μάερ, ο υπουργός Αβορίγινων της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας.

Οι καταστροφείς χάραξαν στα τοιχώματα της σπηλιάς «μην κοιτάτε, εδώ είναι σπηλιά θανάτου». Η ζημιά θεωρείται μη αναστρέψιμη.

«Αυτό είναι, ειλικρινά, σοκαριστικό. Αυτά τα σπήλαια είναι μερικά από τα πρώτα στοιχεία της εγκατάστασης των Αβορίγινων σε αυτό το τμήμα της χώρας», είπε στην Αυστραλιανή Ραδιοφωνία την Τετάρτη.

Η τέχνη θεωρείται ιερή για τους ιθαγενείς Μίρνινγκ που ζουν στην πεδιάδα Νουλαρμπορ.

Ο Μάερ, ο οποίος είναι επίσης γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, είπε ότι όποιος βρεθεί υπεύθυνος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη. Όσοι καταδικαστούν για παραβίαση των νόμων περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αβορίγινων αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και έξι μήνες ή πρόστιμο 10.000 δολάρια Αυστραλίας.

Ο Μάχερ είπε ότι οι αρχές δεσμεύτηκαν να αυξήσουν αυτές τις κυρώσεις, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ από το 1988, και εξετάζουν άλλες προστασίες που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή στον κατάλογο εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των καμερών.

«Αυτό δεν είναι κάποιου είδους τυχαία αναστάτωση», είπε. «Είναι κάποιος που σκόπιμα πέρασε από φράχτες, συρματοπλέγματα και μπήκε και το κατέστρεψε. Αυτό είναι το χειρότερο είδος βανδαλισμού που μπορώ να σκεφτώ».

Ο πρεσβύτερος της φυλής Μίρνινγκ, Κλεμ Λόρι, είπε στην εφημερίδα Adelaide Advertiser ότι ήταν τρομοκρατημένος από την καταστροφή και ότι τα επανειλημμένα αιτήματα προς την πολιτειακή κυβέρνηση για καλύτερη προστασία του χώρου είχαν αποτύχει.

Η Δρ Κέριν Γουαλς, αρχαιολόγος που ειδικεύεται σε αρχαίες τοποθεσίες των Αβορίγινων, είπε ότι το έργο τέχνης ήταν «μοναδικό στην Αυστραλία» και είχε καταχωρηθεί ως μνημείο εθνικής κληρονομιάς λόγω της σπανιότητάς του.

Πρόσθεσε ότι ο φράκτης, ο οποίος εγκαταστάθηκε τη δεκαετία του 1980, είχε γίνει «ανεπαρκής» με την πάροδο του χρόνου, με πολλούς ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο παρελθόν και να γράφουν τα ονόματά τους ή τις ημερομηνίες στο σπήλαιο.

Η Δρ Κλαιρ Μπουσγουελ, πρόεδρος της Επιτροπής Διατήρησης της Αυστραλιανής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας, έθιξε τον βανδαλισμό σε μια υποβολή στη μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή των Αβορίγινων τον Ιούλιο.

Στην κατάθεσή της, είπε ότι τόσο ο νόμος περί κληρονομιάς των Αβορίγινων της Νότιας Αυστραλίας όσο και ο βραχίονας υποθέσεων και συμφιλίωσης των Αβορίγινων του Τμήματος του Γενικού Εισαγγελέα απέτυχαν να προστατεύσουν την τοποθεσία.

«Η αποτυχία κατασκευής μιας αποτελεσματικής πύλης ή η αποτυχία χρήσης σύγχρονων υπηρεσιών ασφαλείας, όπως οι κάμερες παρακολούθησης άγριας ζωής που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επέτρεψε με πολλούς τρόπους να συμβεί αυτός ο βανδαλισμός», έγραψε η Μπάσγουελ στην κατάθεσή της.

Το σπήλαιο καταχωρήθηκε το 2014 ως μνημείο εθνικής κληρονομιάς και διαχειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων και η Far West Coast Aboriginal Corporation, μέρος της οποίας είναι οι κάτοικοι της Μίρνινγκ.

Όμως, ενώ οι κάτοικοι του Μίρνινγκ έχουν την κυριότητα του σπηλαίου, δεν μπορούν να το προστατεύσουν σωστά επειδή ο νόμος περί κληρονομιάς των Αβορίγινων της πολιτείας προηγήθηκε του ομοσπονδιακού Νόμου για τους εγγενείς τίτλους του 1993.

Ο νόμος της πολιτείας δεν έχει αλλάξει ποτέ για να αναγνωρίσει την ομοσπονδιακή νομοθεσία που εξουσιοδοτεί τους ιθαγενείς κατόχους τίτλων κυριότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα