ΑΘΗΝΑ
21:48
|
08.05.2024
Το μέλλον είναι «πολυπολικό», αλλά «οι πολυμερείς θεσμοί μας αντανακλούν μια εποχή που έχει παρέλθει» είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο ΓΓ του οΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δυσλειτουργική οικογένεια που διατρέχει κίνδυνο συγκρούσεων» χαρακτήρισε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες την διεθνή κοινότητα, σε περίοδο όξυνσης των αντιπαραθέσεων μεταξύ χωρών, διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων.

Παραμονή της συνόδου κορυφής της G20 που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί της Ινδίας,ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε χαρακτηριστικά πως εάν είμαστε πράγματι μια παγκόσμια οικογένεια, «μοιάζουμε σήμερα με μια οικογένεια μάλλον δυσλειτουργική». Και πρόσθεσε:

«Οι διαφορές αυξάνονται, οι εντάσεις εκρήγνυνται και η εμπιστοσύνη διαβρώνεται — κάτι που όταν τα βάλουμε όλα μαζί, αφήνει να πλανάται το φάσμα του κατακερματισμού και, εν τέλει, της αντιπαράθεσης».

Στην Ομάδα των 20 ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, G20,  μετέχουν 19 από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σημαντικές διαφωνίες σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ως προς το πώς θα βοηθηθούν οι χώρες με τις αναδυόμενες οικονομίες στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κινδυνεύουν να εμποδίσουν ενδεχόμενες συμφωνίες κατά τη διάρκεια της συνόδου, που διεξάγεται επί δύο ημέρες στο Νέο Δελχί.

«Ο κατακερματισμός αυτός θα είναι βαθιά ανησυχητικός στην καλύτερη των εποχών. Αλλά στην εποχή μας, αυτό είναι καταστροφή» πρόσθεσε ο Γκουτέρες, εκτιμώντας πως ο κόσμος μας «βρίσκεται σε μια δύσκολη μεταβατική στιγμή» και πως το μέλλον είναι «πολυπολικό», αλλά «οι πολυμερείς θεσμοί μας αντανακλούν μια εποχή που έχει παρέλθει».

Και συνέχισε παρατηρώντας:

«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι ξεπερασμένη, δυσλειτουργική και άδικη. Χρήζει βαθιάς, διαρθρωτικής μεταρρύθμισης — και το ίδιο πράγμα μπορεί να λέγεται για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα απουσιάζει από τη σύνοδο κορυφής εν μέσω των αυξημένων εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία, με την οποία το Πεκίνο μοιράζεται διαφιλονικούμενα σύνορα.

Ούτε ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι παρών στο Νέο Δελχί, μετά τη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας και κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που βαρύνουν τον Ρώσο πρόεδρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα